Principalele alimente care împiedică apariţia PIETRELOR la RINICHI (calculi renali)

Still life with lemon juice and sliced lemons on wooden table, closeup

Pietrele la rinichi sau calculii renali se dezvoltă din săruri şi minerale care sunt transportate de urină.

Deşi provin de la rinichi, ele vor fi eliminate din organism prin tractul urinar (ureter, vezică şi uretră) şi deseori pot face dificil sau chiar bloca fluxul urinar.

Consistența pietrelor este tare şi poate avea dimensiuni variate  – de la câţiva milimetri până la câţiva centimetri în diametru.

De calculii renali sunt afectaţi, în special, bărbaţii de vârstă mijlocie sau înaintată. Pentru a împiedica apariţia calculilor renali, dureroşi, este recomandat ca în meniu să fie introduse următoarele alimente:

Fibrele alimentare

Fructele, legumele şi produsele din făină integrală sunt alimente cu un conţinut bogat de fibre ce pot scădea nivelul calciului din urină, micşorând astfel riscul de formare a pietrelor la rinichi.

Studiile au arătat că vegetarienii au în general un risc mai redus de a suferi de calculi renali. De asemenea, cercetările au demonstrat că şi mâncătorii de carne îşi pot diminua acest risc, cu condiţia să îngurgiteze o cantitate mai consistentă de fibre.

Sucul de merişor

Pietrele la rinichi apar din cauza unui excedent de calciu, iar merişorul conţine acid chinic, o substanţă ce are capacitatea de a reduce nivelul calciului din urină.

Merişorul reduce la jumătate ponderea calciului ionizat în urina pacienţilor cu litiază renală. Pentru a evita formarea de calculi la bolnavii care prezintă un risc foarte ridicat, este recomandat consumul de până la 1 litru de suc de merişor, zilnic.

Frunzele de păpădie

Persoanele care suferă de calci renali sunt sfătuite să consume cât mai mult ceai preparat din frunze de păpădie. Această infuzie previne apariţia pietrelor la rinichi.

Alimentele bogate în potasiu

Deficitul de potasiu creşte riscul de formare a calculilor renali, deoarece acest mineral este foarte important pentru asigurarea unei compoziţii sănătoase a urinei.

În acest sens, se recomandă o alimentaţie din care să nu lipsească multe legume şi fructe, în special citrice şi sucuri de citrice.

suc de lamaie
Sucul de lamaie previne formarea pietrelor la rinichi

Spre exemplu, sucul de lămâie este o sursă sigură de citrat. Aproximativ 110 gr. pe zi sunt suficiente pentru a reduce eliminarea calciului, prin creşterea nivelului de citrat din urină.

Alimentele bogate în magneziu

Magneziul reglează nivelul calciului, combinându-se cu sărurile de calciu din urină, care formează calculi. Cantităţi importante de magneziu pot fi găsite în legumele verzi, cerealele integrale, fasole şi nuci.

Ceaiurile din plante

La calculii renali, sunt recomandate ceaiuri profilactice sau curative din plante precum: urzică, desmodium (o plantă erbacee din Africa şi America Latină), leuştean, pătrunjel, splinuță, ghimbir, coada-calului, pir.

Alimente de consumat cu prudenţă

Carnea –  proteinele animale cresc concentraţia calciului în urină, ceea ce  înseamnă, uneori, şi un risc mai mare de constituire a pietrelor.

Alimente cu acid oxalic –  fasolea, sfecla roşie (în schimb, se poate consuma fără probleme sucul), tulpinile de ţelină, ciocolata, strugurii, nucile, spanacul şi rubarba sunt alimente care conţin acid oxalic, care, introdus în doze mari în organism, favorizează formarea pietrelor la rinichi.

Sarea – consumul excesiv de sare măreşte concentraţia de calciu din urină, şi implicit riscul de calculi renali.

Vitamina C – o doză prea mare de vitamina C poate crea probleme persoanelor cu risc de pietre la rinichi, întrucât o parte din acidul ascorbic se transformă în acid oxalic; un detaliu foarte important: asemenea probleme sunt provocate doar de preparatele cu vitamina C şi niciodată de alimentele care conţin această vitamină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

Extract fluid de SÂNZIENE galbene – tratează infecţiile la nivelul pielii, psoriazisul, tumorile şi plăgile canceroase

Articol următor

8 semne că aveţi probleme cu PANCREASUL – un organ vital, cu funcţii foarte importante