Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Primele semne ce trădează un FICAT bolnav

Ficatul este un organ vital, implicat în numeroase funcţii fiziologice, precum digestia, eliminarea substanţelor toxice şi absorbţia nutrienţilor necesari.

Primele semne ce trădează un ficat cu probleme nu trebuie ignorate. Principalele afecţiuni ale ficatului sunt:

  • Hepatite virale
  • Ciroză
  • Litiază biliară
  • Afecţiuni hepatice corelate cu un consum excesiv de alcool şi medicamente
  • Cancer hepatic.

Schimbările la nivelul pielii

Un prim semn al afecţiunilor ficatului este reprezentat de schimbări bruşte apărute la nivelul pielii. Acestea pot fi colorări ale pielii într-o nuanţă mai galbenă. Colorarea în galben a pielii este denumită icter şi este cauzată de acumularea bilirubinei  – pigment de la nivelul ficatului – sub piele. Însă nu doar pielea poate deveni galbenă, ci şi unghiile, falangele superioare ale degetelor sau albul ochilor (conjunctivită).

Mâncărimile şi pielea sensibilă

O piele prea sensibilă, care se inflamează uşor după mâncărimi, poate fi semnul unei afecţiuni hepatice. Menţinerea unei hidratări optime a pielii poate îndepărta orice disconfort.

Apariţia vânătăilor

Persoanele cu afecţiuni ale ficatului se învineţesc sau sângerează mai uşor, deoarece funcţia ficatului este încetinită. Astfel, este stopată producerea de proteine necesare pentru coagularea sângelui. La nivelul ficatului sunt produşi mai mulţi factori ce intervin în coagularea sângelui, ce dispar în cazul persoanelor cu afecţiuni hepatice.

Invinetirea usoara poate indica un ficat bolnav

Modificări ale urinei şi scaunului

În unele cazuri, urina poate deveni închisă la culoare, deşi acest lucru apare şi în caz de deshidratare. Cu toate acestea, dacă se consumă o cantitate mare de lichide, însă urina rămâne închisă la culoare, este posibil să fie vorba de  afecţiune hepatică. Unele persoane pot observa că scaunul este decolorat, cu sânge roşu sau negru.

Tulburări la nivelul abdomenului

Schimbările apărute la nivelul abdomenului pot indica timpuriu o afecţiune a ficatului. Acestea se pot manifestă prin crampe, durere la nivelul abdomenului inferior sau prin creşterea în volum a acestuia, ce se pot transforma rapid în senzaţie de balonare. Pe măsură ce afecţiunea hepatică avansează, se poate dezvoltă ascita (acumularea de lichid în cavitatea abdominală), în special dacă este vorba despre o hepatită cu virus B sau C.

Oboseală excesivă

Persoanele care se simt slăbite, extrem de obosite sau chiar experimentează oboseală cronică, pot avea o afecţiune a ficatului. Corpul lucrează mai mult şi depune mai mult efort, iar nevoia de odihnă este mai mare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *