Preparate foarte bune cu MUŞEŢEL, de folosit în tratamentele externe

Folosit extern, muşeţelul (Matricaria chamomilla) este unul din cele mai puternice antialergice, cicatrizante şi antiinflamatoare naturale.

Deşi modestă ca înfăţişare, planta are un efect vindecător excepţional atunci când este folosită corespunzător.

Iată câteva leacuri pentru uz extern, foarte apreciate în medicina populară românească:

Plămădeală de muşeţel

Se umple o sticlă cu flori de muşeţel uscate şi mărunţite, peste care se toarnă rachiu tare sau alcool alimentar, până ce florile sunt acoperite complet. Recipientul se închide ermetic, iar conţinutul se lasă la macerat timp de 2-3 săptămâni, apoi se filtrează lichidul prin tifon.

Se obţine astfel un extract galben-verzui la culoare şi parfumat. Acest preparat era un remediu de urgenţă pentru:

♣ Zgârieturi şi răni – se curăță şi se dezinfectează, pentru a grăbi vindecarea şi a preveni infecţiile.

♣ Înţepături de insecte – se aplică o compresă umezită din abundenţă cu această plămădeală, care se ţine timp de 3-4 ore pe zona afectată.

♣ Arsuri – pentru a preveni infecţiile.

Unguent de muşeţel

Se fierb pe baie de aburi, timp de 2 ore şi 30 de minute, 5 linguriţe de flori uscate de muşeţel, în trei sferturi de litru de ulei de măsline. Se adaugă un vârf de cuţit de Camfor. Se lasă să se răcească şi se strecoară printr-un tifon. Se masează părţile dureroase foarte încet, mereu de jos în sus.

♣ Indicaţii terapeutice: dureri reumatismale, entorse, lovituri, dureri legate de sciatică sau de deplasarea vertebrelor.

Ulei de muşeţel

În jumătate de litru de ulei de măsline sau ulei de susan se pun 10 linguri de flori de muşeţel, uscate şi mărunțite groscior. Amestecul se lasă să macereze la soare vreme de 2 săptămâni, după care se filtrează; preparatul obţinut se trage într-o sticlă închisă la culoare, care se păstrează în locuri întunecoase şi reci.

ulei-de-musetel

Uleiul de musetel are efecte terapeutice si cosmetice

Uleiul are efecte terapeutice şi cosmetice, fiind util pentru:

♣ Pielea uscată – se aplică în fiecare seară; uleiul se întinde cu mişcări uşoare, pe tot corpul, pentru a intra în straturile profunde ale pielii.

♣ Eczemele alergice cronicizate – se masează zilnic cu ulei de muşeţel; în paralel cu tratamentul extern, se face o cură internă cu infuzie combinată de muşeţel şi de trei-fraţi-pătaţi (NULL linguriţe din fiecare la litru), din care se beau 3-4 căni pe zi; tratamentul durează 2-3 luni.

♣ Arsurile solare uşoare – calmează rapid usturimea şi mâncărimea, ajută la vindecarea micilor leziuni ale pielii.

Cataplasmă cu muşeţel

O mână de flori de muşeţel mărunţite se lasă timp de 1-2 ore în apă caldă (NULL – 50 de grade Celsius). Florile de muşeţel înmuiate se storc apoi, se învelesc într-un tifon şi se aplică pe zona afectată, unde se lasă timp de 1-2 ore.

Aplicaţiile medicale ale cataplasmei cu muşeţel:

♣ Alergie cutanată – se ţine timp de 60 de minute, după care pielea se lasă să se usuce la aer.

♣ Arsuri pe piele – se face o dezinfecţie cu plămădeală, apoi se pune cataplasma cu muşeţel.

♣ Dureri articulare –  se aplică o cataplasmă caldă cu flori de muşeţel; peste cataplasmă se pune o sticlă cu apă fierbinte, pentru a menţine temperatura.

♣ Ten iritat, înroşit  – se ţin cataplasme cu muşeţel, zilnic, vreme de jumătate de oră, pe zona afectată.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.