Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PRECAUŢII şi CONTRAINDICAŢII ale consumului de USTUROI – ţineţi cont de ele şi nu vă riscaţi sănătatea

Usturoiul (Allium sativum), folosit în alimentaţie şi în tratamente de peste 5000 de ani, conţine peste 200 de tipuri de ingrediente biologic-active, precum şi vitamine, minerale, aminoacizi şi enzime.

Principalul component activ al usturoiului este alicina, substanţă cu un puternic efect antibiotic.

De asemenea, este demn de remarcat şi conţinutul apreciabil de seleniu şi minerale.

Doza zilnică recomandată

Se consumă 2-4 căţei de usturoi crud, în timpul mesei sau, dacă îl suportaţi, între mese, când are efectul terapeutic cel mai puternic.

Usturoiul poate fi consumat zilnic, fără probleme, pentru perioade lungi de timp, însă este bine ca după 3 săptămâni de consum, să se urmeze 1 săptămână de pauză.

Cu toate acestea, usturoiul vine la pachet şi cu o serie de precauţii şi contraindicaţii care trebuie luate în considerare atunci când decidem să îl consumăm frecvent sau în cure.

Precauţii ale consumului de usturoi

Înainte de toate, alegeţi un usturoi de calitate, de preferat, „de la ţară” sau  organic.

Primul lucru care trebuie spus despre acest remediu este că nu toată lumea îl suportă la fel de uşor. Astfel spus, dacă nu sunteţi obişnuiţi să ingeraţi cantităţi mari de usturoi, este bine să începeţi tratamentul gradat.

La început, consumaţi cantităţi mici de usturoi sau de preparate pe bază de usturoi, mărind doza pe măsură ce observaţi că îl suportaţi bine.

Nu vă grăbiţi să mâncaţi mult usuturoi deodată, cu scopul de a obţine efecte terapeutice rapide, deoarece riscaţi să vă confruntaţi cu indigestii severe, vomă sau arsuri gastrice – veţi căpăta astfel  intoleranţă la usturoi, pe care nu îl veţi mai suporta nici în doze mici.

Usturoiul se va administra cu prudenţă în cazul persoanelor cu afecţiuni tiroidiene, gastrită în fază de criză, precum şi celor cu enterită sau cu colită de fermentaţie. Aceeaşi prudenţă este recomandată şi în cazul persoanelor cu boli pulmonare însoţite de tuse seacă, sanguinolentă, unde poate amplifica inflamaţia.

usturoi-contraindicatii
In unele cazuri, consumul de usturoi poate avea efecte negative

Contraindicaţiile consumului de usturoi

♣ Consumul de usturoi nu este recomandat femeilor care alăptează, deoarece anumite substanţe pe care le conţine se transmit în lapte, dându-i un gust neplăcut şi făcând posibile probleme gastrice ori intestinale la sugar.

♣ Deşi este chiar benefic în timpul sarcinii (2-4 căţei de usturoi proaspăt pe zi), usturoiul nu trebuie consumat înainte, în timpul sau după travaliu şi naştere sau cezariană – din cauza potenţialelor efecte anticoagulante, acesta poate provoca sângerări necontrolate în timpul unei intervenţii chirurgicale sau la naştere.

♣ Dacă sunteţi alergici la plante din familia liliaceae, inclusiv ceapă, praz, arpagic sau flori precum zambilele şi lalelele, evitaţi usturoiul. Riscaţi să vă confruntaţi cu diverse reacţii, cum ar fi: erupţii cutanate, febră sau vărsături.

♣ O observaţie cu  caracter de recomandare, şi nu de contraindicaţie: dacă urmează să suportaţi o intervenţie chirurgicală, nu consumaţi usturoi cu 10 zile înainte de operaţie, deoarece proprietăţile antiagregante plachetare ale usturoiului fac cicatrizarea mai lentă.

Interacţiunile usturoiului cu medicamente

Interacţiuni majore – Nu se recomandă asocierea!

♣ Medicaţia HIV/SIDA: nevirapine (Viramune), delavirdine (Rescriptor), efavirenz (Sustiva), saquinavir (Invirase), etc.

Interacţiuni moderate – Se asociază cu precauţie!

♣ Medicamente contraceptive

♣ Ciclosporină (Neoral, Sandimun)

♣Medicamente care se metabolizează prin intermediul substratului CYP2E1: paracetamolul, clorzoxazona, teofilina, unele medicamente anestezice (halotanul, isofluranul, metoxifluranul), etc.

♣Medicamente anticoagulante/antiagregante plachetare: aspirină (Aspenter), clopidrogel (Plavix), dalteparină (Fragmin), enoxaparină (Lovenox), heparină, warfarină (Coumadin); atenţionarea priveşte în mod special warfarina!

♣ Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene (AINS): diclofenac, ibuprofen, naproxen, etc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *