Rețete naturiste

PRĂJITURĂ cu CAISE uscate – un desert sănătos pentru adulți și copii deopotrivă

Rețeta de prăjitură cu fructe uscate este minunată inclusiv pentru cei care nu consumă zahăr, grăsimi și făină albă.

Ingredientele principale sunt fructele uscate, suficient de dulci încât să suplinească rolul zahărului în rețetă.

Caisele uscate, căci despre ele este vorba, au un conținut de minerale – fier, magneziu, potasiu, calciu, fosfor, cupru, iod, cobalt, siliciu, zinc mult mai mare decât cele proaspete.

În piețe sau în magazine se găsesc diferite soiuri de caise uscate.

Nu alegeți caisele uscate prea portocalii, strălucitoare precum chihlimbarul, deoarece aceasta poate fi o consecință a utilizării de produse chimice, care îmbunătățesc aspectul mărfii.

Prăjitură cu caise uscate

Ingrediente

  • ½  cană caise uscate, tocate mărunt
  • ½ cană ananas zdrobit, cu tot cu suc
  • 2 căni făină integrală
  • ¼  cană suc de portocale proaspăt stors
  • 1 linguriță amestec de condimente pentru prăjituri
  • 1 linguriță praf de copt
  • 2 ouă mari (albușuri separate de gălbenușuri)

Cum se procedează

– Ananasul împreună cu caisele se transformă într-un amestec omogen, cu ajutorul unui blender.

– Se pun într-un vas caisele, ananasul, sucul de portocale și condimentele. Se lasă vasul pe foc mic, aducându-se lichidul la punctul de fierbere.

– Se lasă să fiarbă la foc mic, acoperind vasul timp de 2-3 minute, apoi se îndepărtează de pe foc. Se lasă amestecul să se răcească.

– În continuare, se amestecă gălbenușurile și praful de copt și se adaugă în compoziția de fructe.

– Separat, într-un bol, se bat albușurile spumă. Se încorporează albușurile în amestecul de fructe, apoi se adaugă treptat făina, până la obținerea unui aluat ferm.

– Se întinde aluatul într-o tavă pătrată, cu latura de 20 de centimetri, tapetată cu hârtie de copt. Se coace la foc mediu (160 de grade Celsius), pentru o oră și jumătate.

– Când prăjitura este coaptă și fierbinte, se acoperă cu hârtie de copt și se lasă să se răcească în tavă.

Caisele uscate nu ar trebui să lipsească de pe masa celor ce suferă de afecțiuni gastro-intestinale, hipovitaminoză, boli de inimă.

Ele protejează organismul de cancer la plămâni, vezica urinară sau stomac (15-20 de caise uscate sau 6-7 caise proaspete conțin doza zilnică necesară pentru un adult).

Consumul regulat de caise uscate crește activitatea cerebrală și îmbunătățește memoria, motiv pentru care este recomandat elevilor, studenților și celor ce s-au dedicat muncii intelectuale.

Caisele uscate sunt prescrise celor cu hipertensiune și anemie alimentară – 100 g de fructe favorizează procesul de producere a sângelui.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>