Polenul de albine este un produs apicol care impresionează nu doar prin calitățile sale nutritive, ci și prin activitatea sa antioxidantă remarcabilă.
POLENUL – COMPOZIȚI ȘI PROPRIETĂȚI
Are efecte bactericide, bacteriostatice, regenerative și hepatoprotectoare. Este un excelent stimulent imunitar și activator al metabolismului celular și sistemic.
Cei mai importanți constituenți ai polenului sunt aminoacizii, enzimele, vitaminele, monozaharidele, polizaharidele și polifenolii.

PROTEJEAZĂ ÎMPOTRIVA BOLILOR CAUZATE DE STRESUL OXIDATIV
Capacitatea sa antioxidantă puternică se datorează polifenolilor, îndeosebi acizilor fenolici și flavonoidelor. Antioxidanții sunt esențiali pentru protejarea sănătății, deoarece ei reduc nivelul speciilor de oxigen reactiv și combat daunele pe care le pot provoca la nivelul celulelor și țesuturilor corpului.
Din acest motiv, polenul este considerat un produs valoros pentru prevenirea sau tratarea afecțiunilor cauzate de stresul oxidativ, precum bolile cardiovasculare, boala pulmonară obstructivă cronică, bolile renale cronice, bolile neurodegenerative, cancerul și afecțiunile asociate cu vârsta, sarcopenia (pierderea țesutului muscular) și fragilitatea.
Stresul oxidativ este asociat de asemenea cu afectarea funcției endoteliale și apariția aterosclerozei.
Cercetătorii polonezi au arătat că extractul etanolic de polen reduce și/sau previne apariția steatozei hepatice și modificările degenerative la nivelul ficatului, cauzate de o dietă bogată în grăsimi. Studiul a fost realizat pe șoareci predispuși la ateroscleroză.
Suplimentarea cu extract etanolic de polen are un potențial semnificativ de a neutraliza radicalii liberi și de a reduce nivelurile substanțelor pro-aterosclerotice.
Dietele bogate în grăsimi constituie unul din factorii care duc la apariția tulburărilor în metabolismul lipidelor. Și pentru că ficatul este organul cu cel mai important rol în transformarea lipidelor, consumul mare de grăsimi poate afecta funcția acestuia și conduce la dezvoltarea de steatoză și inflamație.
Surse bibliografice:
1. Anna Rzepecka-Stojko, Agata Kabała-Dzik, Robert Kubina, Krzysztof Jasik, Maciej Kajor, Dorota Wrześniok, and Jerzy Stojko, „Protective Effect of Polyphenol-Rich Extract from Bee Pollen in a High-Fat Diet”, articol publicat în Jurnalul Molecules. 2018 Apr; 23(4): 805, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6017657/
2. Ilaria Liguori, Gennaro Russo, Francesco Curcio, Giulia Bulli, Luisa Aran, David Della-Morte, Gaetano Gargiulo, Gianluca Testa, Francesco Cacciatore, Domenico Bonaduce, and Pasquale Abete, „Oxidative stress, aging, and diseases”, articol publicat în Jurnalul Clinical Interventions in Aging. 2018; 13: 757–772, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5927356/