Alimentație

PLANTELE din familia LABIATELOR: ce sunt și de ce să le folosim mai des în bucatarie

Familia labiatelor cuprinde sute de plante.

Cele mai cunoscute sunt menta, precum şi unele întrebuinţate frecvent drept condimente în bucătărie: busuiocul, rozmarinul, cimbrul, oregano, lavanda, salvia şi roiniţa.

De ce să le folosim mai des în bucatarie

Cu aromă şi gust plăcut, aceste plante constituie remedii tradiţionale pentru liniştirea stomacului.

Multe din ele conţin substanţe energizante, cu un efect similar cu al cofeinei, constituind, astfel, o alternativă demnă de luat în seamă la cafea sau ceai.

Datorită unui grup masiv de compuşi antioxidanţi, roinița și lavanda sunt sedative şi asigură o protecţie eficientă a inimii.

O calitate interesantă a labiatelor este aceea că ele împiedică descompunerea acetilcolinei.

Acetilcolina este un neurotransmiţător care acţionează la nivelul creierului, mijlocind trimiterea mesajelor de la o sinapsă la alta.

Atunci când aceste mecanisme funcţionează perfect, ne putem păstra agerimea minţii până la o vârstă înaintată – un motiv întemeiat pentru a folosi mai des în bucătărie plantele din familia labiatelor.

Plantele din familia labiatelor – bune pentru digestie, inima si creier

Cum să le consumam

Plantele folosite ca mirodenii și condimente în mâncăruri pot fi crescute în casă pe perioada iernii. Majoritatea plantelor preferă să fie bine udate, însă nu să stea în pământ îmbibat cu apă.

De aceea, un drenaj bun este foarte important- planta se udă doar de deasupra (se toarnă apă pe pământ), când pământul este uscat.

– In cazul în care când aveţi în grădină sau vă puteţi procura plante proaspete din familia labiatelor, procedați astfel: tăiaţi-le mărunt frunzele şi apoi adăugaţi-le la diverse salate.

– Plantele din familia labiatelor pot fi un condiment ideal pentru numeroase feluri de mâncare.

Cum se valorifică mai bine

Pe lângă folosirea lor ca și condimente în mâncare, putem prepara și bea zilnic câte o cană de ceai dintr-un amestec de plante.

La prepararea ceaiului putem combina mentă cu rozmarin, busuioc și cimbru şi orice ne mai place din categoria labiatelor. Astfel, pe lângă un gust delicios, ne vom aproviziona cu un cocktail de substanţe care protejează acetilcolina.

De asemenea, le mai putem introduce într-un săculeţ de tifon şi cufunda în apa în care ne ȋmbăiem. Multe din substanţele care împiedică descompunerea acetilcolinei pătrund în organism şi prin piele.

 

 

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>