Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Plante cu efect sedativ, pentru inducerea somnului

Esenţial pentru buna funcţionare şi longevitatea organismului, somnul este vital vieţii.

În timpul somnului, organismul se odihneşte profund, metabolismul este încetinit, iar mintea devine inconştienţă faţă de lumea exterioară, pentru refacerea rezervelor energetice necesare centrilor vitali ai organismului.

Pentru armonizarea funcţiilor organismului, relaxare şi inducerea somnului, există o serie de plante cu efect sedativ, eficiente şi uşor de procurat.

Cea mai eficientă formă de administrare a acestor plante este pulberea; grupate câte 2 – 3 după afinităţi sau la indicaţiile farmacistului. Se administrează conform dozelor indicate pe prospect, cu 2 – 3 ore înainte de culcare.

Obligeana (Acorus calamus)

Obligeana, sau trestia mirositoare, aşa cum mai este numită, conţine ulei volatil de camfor, principii amare şi substanţe chimice calmante care ajută la instalarea unui somn liniştitor.

Are acţiune favorabilă asupra sistemului nervos, îmbunătăţind memoria. De asemenea, este recomandată în tratamentul bolilor organice, precum ulcer, gastrită sau colită, apărute pe fond de stres.

Păducelul (Crataegus oxyacanta)

Florile şi fructele păducelului sunt un adevărat elixir pentru afecţiunile cardiace.

Elimină aritmiile, alungă stările de iritabilitate la femei şi ajută la combaterea insomniilor. Păducelul prezintă acţiune calmantă la nivelul sistemului nervos, antidepresivă şi relaxantă. Este indicat persoanelor cu distonii neuro – vegetative, celor irascibile sau cu nevroze anxioase, atacuri de panică, insomnii.

Valeriana (Valeriana officinalis)

Valeriana este un sedativ puternic şi un somnifer blând. Conţine oxidaze, flavonoide, antibiotice, ulei eteric, înlăturând excesele de teamă (efect anxiolitic).

Scade febra şi este eficientă în crizele de epilepsie. Înlătură dificultatea în a adormi, micşorează semnificativ procentul de treziri nocturne, favorizând apariţia fazei de somn profund fără vise (etapa cea mai odihnitoare a somnului). Mai exact, ajută la mărirea perioadei de somn, îmbunătăţind calitatea acestuia.

Sunătoarea (Hypericum perforatum)

Planta conţine flavone, rutină şi acid valerianic, având efecte antiinflamatoare, antispastice şi antidepresive.

Pe lângă proprietatea de a scădea tensiunea arterială, sunătoarea reduce secreţia biliară pe timpul nopţii, fiind recomandată în distoniile neurovegetative.

Hypericum perforatum
Sunatoarea ofera un somn profund

Deşi nu ajută la instalarea rapidă a somnului, sunătoarea măreşte, în schimb, perioada de somn profund fără vise – faza cea mai odihnitoare a somnului – precum şi producţia de melatonină (hormonul somnului odihnitor). Face trezirea de dimineaţă mai uşoară, fiind soluţia ideală pentru un somn mai odihnitor şi mai regenerant. De asemenea, sunătoarea s-a dovedit eficientă şi în tratamentul naturist al anxietăţii.

Macul (Papaver somniferum)

Codeina, papaverina şi alcaloizi de tip morfinian din compoziţia macului au efect analgezic şi calmant.

Este un remediu  foarte eficient pentru tratarea insomniei, a stărilor depresive şi a melancoliei.

Conurile de hamei (Humulus lupulus)

După mac, hameiul este considerat cel mai bun somnifer.

În asociere cu valeriana, hameiul este printre cele mai puternice şi nenocive medicamente contra diferitelor forme de insomnie. Este un remediu foarte eficient pentru persoanele care adorm foarte greu, care se trezesc la puţin timp după ce au adormit sau care au un somn neodihnitor.

Talpa – gâştei (Leonurus cardiaca)

Este un remediu excelent în terapia bolilor nervoase şi psihice, fiind chiar mai eficientă ca sunătoarea şi valeriana.

Favorizează intrarea în starea de somn, răreşte trezirile nocturne şi îmbunătăţeşte, pe ansamblu, calitatea somnului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *