Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PIPERUL ROŞU în alimentaţie – cum ne ajută

Piperul roşu este o sursă excelentă de vitaminele A, C, E, K, B6, riboflavină, niacină, fier, magneziu şi potasiu.

Acest condiment roşiatic este fructul plantei Piper nigrum, numit bob de piper.

Piperul roşu (piperul ajuns la maturitate) este considerabil mai iute şi mai aromat decât piperul verde, combinând iuţeala matură a piperului negru cu aroma deosebită a piperului verde.

Cum se consumă piperul roşu

Nu trebuie consumat în stare pură, în exces. De asemenea, deşi  este puternic la gust, nu acoperă savoarea celorlalte condimente, ci o pune în valoare.

Se recomandă consumul cu moderaţie şi doar în amestec cu alte alimente sau băuturi, ori folosit ca şi condiment. Presărat zilnic în mâncăruri sau băuturi sănătoase, adăugat în tincturi sau ceaiuri, folosit pentru aromarea deserturilor, sau a sosurilor, piperul roşu:

Ajută digestia

Consumul regulat de piper favorizează o digestie optimă, întrucât boabele conţin enzime care grăbesc procesarea alimentelor, combat constipaţia şi detoxifică intestinele.

Arde grăsimile

Capsaicina arde grăsimile. Piperul încălzeşte corpul prin accelerarea circulaţiei şi induce termogeneza. Aceasta permite organismului să topească excesul de grăsime şi de a o transforma în energie, un proces cunoscut sub numele de oxidare a grăsimilor.

Alungă durerile de cap

Când piperul roşu ajunge în stomac, creierul elimină endorfine, nişte substanţe chimice care elimină durerea în mod natural. O metodă simplă pentru a scăpa de durerile de cap constă în adăugarea unei linguriţe de piper roşu proaspăt măcinat într-o cană cu apă.

Piperul rosu este bogat in vitamine si intareste sistemul imunitar

Îmbunătăţeşte circulaţia sanguină

Capsaicina din boabele de piper roşu este extrem de eficientă la îmbunătăţirea fluxului sanguin, chiar şi în cele mai mici spaţii, cum ar fi capilarele. Astfel, cu ajutorul piperului Cayenne pot fi prevenite sau ameliorate probleme precum: infarct miocardic, angină pectorală, aritmie cardiacă, hipertensiune, tromboză venoasă profundă, varice, etc.

Întăreşte sistemul imunitar

Ingredientele active din piperul roşu contribuie la decongestionarea căilor nazale. Mai mult decât atât, piperul roşu este o sursă excelentă de vitamina C, un antioxidant care ne fereşte de virusuri şi ne întăreşte sistemul imunitar.

Previne cancerul

Capsaicina acționează ca un antioxidant şi reduce riscul de cancer pulmonar, pancreatic sau leucemia, indică studiile în desfăşurare.

Previne diabetul zaharat

Consumat cu regularitate, piperul roşu reglează nivelul de zahăr din sânge, prevenind diabetul zaharat.

Contraindicaţii

Consumul de piper roşu nu este recomandat persoanelor care suferă de afecţiuni gastro-intestinale, gravidelor sau mamelor care alăptează, persoanelor care urmează un tratament cu anticoagulante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *