Medicină naturistă

PIELONEFRITA (răceală la rinichi): remedii care grăbesc vindecarea

Pielonefrita este cea mai frecventă patologie a rinichilor la toate categoriile de vârstă.

Funcția rinichilor constă în eliminarea deșeurilor din organism sub formă de urină.

Urina călătorește de la rinichi către vezica urinară, fiind excretată prin uretră. Rinichii, atunci când sunt sănătoși, au un mediu steril, nu sunt infectați cu bacterii.

Există însă cazuri în care bacteriile pot ajunge la rinichi prin intermediul uretrei, cauzând infecții urinare care ulterior ajung la rinichi, dacă nu sunt tratate la timp.

Pielonefrita netratată poate afecta rinichii și poate duce la insuficiență renală sau, mai puțin frecvent, la insuficiență renală completă.

Simptomele pielonefritei 

– durerea și sensibilitatea localizate în partea din spate a corpului, între coaste și șold, însoțite de febră, frecvență/urgență în urinare și urinare dureroasă;

– greață și vărsăturile;

– în unele cazuri, amețeala, confuzia sau pierderea conștiintei, ca urmare a sepsei și șocului în forma cea mai gravă de pielonefrită (atunci când bacteriile care au provocat infecția pătrund în fluxul de sânge).

Ulei de mentă și de cimbru

Remediul are proprietăți antibacteriene, reduce inflamația epiteliilor urinare, reduce senzația de arsură și de jenă la urinare.

  • Se face o combinație între uleiul volatil de mentă (Mentha piperita) și cel de cimbru (Thymmus vulgaris), în proporții egale. Se iau câte 5 picături (dizolvate într-o linguriță de miere sau puse într-o lingură de apă), de 4 ori pe zi, la intervale de 6 ore, în cure de 10 zile.

Ceai din codițe de dovleac și pir

Ceaiul din codițe de dovleac și pir târâtor este un bun adjuvat în tratamentul pielonefritei.

  • Într-un litru de apă se adaugă 3 linguri de rădăcini de pir târâtor și 5 codițe de dovleac (Cucurbita maxima). Se lasă să fiarbă pe foc mediu, până când rămân 500 ml. Se lasă la infuzat în termos timp de 24 de ore, apoi se filtrează. Se beau 300 ml. pe zi, împărțit în 3-4 doze, timp în care se prepară următoarea porție. În total, se fac 4-5 cure.

Ceai din flori de soc

Stimulează puternic activitatea rinichilor, mărind diureza, amplificând imunitatea locală, ajutând chiar la prevenirea formării nisipului și a pietrelor la rinichi.

Este foarte bun pentru prevenirea infecțiilor renale și urinare, fiind recomandat  persoanelor ce se confruntă frecvent cu afecțiuni cum ar fi nefrita, pielonefrita sau cistita.

  • Se pun 3-4 lingurițe de flori de soc mărunțite la macerat, în jumătate de litru de apă, vreme de 8-10 ore, după care se filtrează. Lichidul rezultat se pune deoparte, iar planta rămasă după filtrare se fierbe în încă jumătate de litru de apă, vreme de 5 minute, după care se lasă să se răcească și se filtrează. În final, se amestecă cele două extracte, obținându-se 1 litru de ceai, care se administrează pe parcursul unei zile, în cure de 2 săptămâni.

 

 

loading...
Loading...