Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PICIOARE umflate – cauze și remedii

Tot mai multe persoane, îndeosebi femei, se plâng că de faptul că li se umflă picioarele. Umflăturile pot fi acute sau cronice, simetrice sau asimetrice, locale sau generalizate, congenitale sau dobândite.

De aceea este foarte important să se pună un diagnostic corect.

PICIOARE UMFLATE – CAUZE

Cea mai frecventă cauză a umflăturilor picioarelor este edemul, ele se pot datora și unei creșteri apărute la nivelul sângelui, grăsimii sau mușchiului.

Umflăturile cronice, mai ales dacă prezintă un aspect asimetric, sunt de regulă semnul unui edem cronic, provocat de o boală venoasă sau limfatică.

Umflăturile simetrice care apar la nivelul membrelor inferioare pot avea o cauză sistemică sau mai centrală, precum insuficiență cardiacă sau sindrom nefrotic.

Cele mai multe edeme apar din cauza faptului că rata filtrării capilare depășește rata drenajului limfatic. Iar rata mare de filtrare capilară se poate datora presiunii venoase crescute, hipoalbuminemiei sau permeabilității capilare crescute, datorate inflamației locale.

Tromboza venoasă profundă. A doua cauză principală a picioarelor umflate este tromboza venoasă profundă și limfedemul (o insuficiență a sistemului de drenare limfatică).

Cheag de sânge. Dacă doar un picior se umflă, și apar și alte semne precum căldură sau roșeață, poate fi vorba despre un cheag de sânge.

Probleme la nivelul unui organ. Când un organ principal nu funcționează bine, sângele și lichidele se pot acumula în vene și țesuturi. În cazuri severe, edemul poate fi semnul unei insuficiențe cardiace, a unei boli de rinichi sau de ficat. Umflătura nu va avea doar picioarele, ci și mâinile și fața.

Medicamente. Există și anumite medicamente care pot determina umflarea picioarelor, îndeosebi a gleznelor:

– antiinflamatoarele nesteroidiene
– anticoncepționalele
– medicamentele pentru hipertensiune arterială
– antidepresivele
– medicamentele steroide
– anumite medicamente pentru diabet

Dr. James Ioli de la Brigham și Spitalul de Femei Brigham din Boston le sfătuiește pe femei să raporteze simptomele unui medic în următoarele condiții:

– umflătura a apărut brusc
– umflăturile durează de mai bine de câteva zile
– umflătura afectează doar un picior
– umflătura este însoțită de durere sau decolorare a pielii
– după apăsarea cu degetul pe umflătură rămâne o adâncitură

Sedentarismul. Statul prelungit în picioare sau pe scaun poate determina apariția umflăturilor la nivelul picioarelor din cauza restricției circulației sângelui către acea zonă. Sedentarismul duce la o incapacitate de contracție a mușchilor și în consecință la încetinirea fluxului sanguin.

Sarcina. Femeile gravide pot avea adesea picioare umflate, dar acest lucru este normal, dat fiind că corpul produce cu 50% mai mult lichide decât în mod normal în timpul sarcinii. Greutatea uterului crește foarte mult până în al treilea trimestru. Presiunea asupra picioarelor duce la retenția de lichid la nivelul picioarelor și implicit la umflarea lor.

REMEDII PENTRU PICIOARE UMFLATE

Sunt utile plantele cu efect diuretic și antiinflamator: coada-calului, frunze de mesteacăn, cozi de cireș sau de vișin, mătase de porumb, fructe de ienupăr, teci de fasole, flori de soc, flori de tei, flori de albăstrele, echinacea, flori de nalbă de cultură, frunze de merișor, strugurii ursului, fructe de afin (suc), traista-ciobanului, sânziene, urzică vie, muguri de plop negru, rădăcină de cicoare.

Surse bibliografice:

1. W Peter Gorman, Karl R Davis and Richard Donnelly. Swollen lower limb – general assessment and deep vein thrombosis. Western Journal of Medicine. 2001: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1071280/
2. Medical Daily, 5 Possible Causes of Swollen Feet: https://www.medicaldaily.com/5-possible-causes-swollen-feet-430593

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *