PESTO cu URZICI și LEURDĂ – dă savoare preparatelor, este sănătos și sățios

Pesto cu urzici și leurdă este o reţetǎ foarte simplǎ, ieftinǎ, rapidǎ şi gustoasǎ, care ne reface ‘’rezervoarele’’ de vitamine şi minerale.

Pesto cu urzici și leurdă este un sos ce dă o savoare incredibilă preparatelor, este un amestec sănătos și sățios în același timp, la îndemâna oricui.

Combinația de urzici și leurdă este pe cât de reușită, pe atât de benefică pentru sănătate.

Leurda este un excelent tonic natural, deoarece conține substanțe valoroase: vitaminele A şi C, vitamine din complexul B, săruri minerale, calciu, fier, magneziu, fosfor, uleiuri eterice, glucide şi, bineînţeles, proteine.

Urzicile conțin histamine, clorofilă, substanţe de natură glucidică, steroli, vitaminele C, B2 şi K, acid pantotenic, acid folic, săruri de calciu, magneziu, fier, siliciu.

Pesto de leurdă și urzici

Ingrediente (pentru un borcan de circa 200 g)

  • 4-5 lingurițe ulei de măsline
  • 40 g frunze de leurdă proaspătă
  • 40 g urzică proaspătă
  • 40-60 g nuci/semințe crude de floarea-soarelui/dovleac (sau semințe de pin, caju, alune, nuci pecan, nuci, sau combinate)
  • 30 g parmezan
  • 2 linguri oțet vin alb
  • sucul proaspăt stors de la 1 lămâie
  • piper negru măcinat
  • sare

Cum se procedează

Se spală frunzele de leurdă și se tamponează cu un prosop de hârtie, pentru a înlătura excesul de apă.

Cu mâna protejată de o mănuşă de cauciuc se spală urzicile și se freacă cu puțină sare – astfel, pişcătura dispare. O altă variantă constă în introducerea în apă clocotită a urzicilor, timp de 1-2 minute, după care se strecoară.

Urzicile se toacă apoi pe o planșetă de lemn.

Se rumenesc ușor semințele sau nucile la cuptor, sau într-o tigaie fără ulei.

În continuare, se adaugă urzicile și frunzele de leurdă tocate în vasul unui blender, ȋmpreună cu sucul de lămâie, oțetul și puțin ulei de măsline, suficient cât să ușureze mixarea.

Se pulsează și se adaugă nucile sau semințele. Se amestecă din nou, după care se adaugă parmezanul dat pe răzătoare. Se completează cu uleiul de măsline rămas, suc de lămâie, sare și piper după gust.

Mod de servire

Pesto cu urzici și leurdă se poate servi cu paste, cartofi, supe, biscuiți, peşte, crustacee, carne, pâine cu usturoi, etc.

Se poate păstra în frigider până la 2 săptămâni, însă poate fi și congelat.

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *