Alimentație

PESTICIDELE periculoase de pe CITRICE, care atacă ficatul și rinichii

Coaja de citrice (portocale, lămâi, mandarine, clementine, etc.) conține foarte mulți nutrienți cu un impact pozitiv asupra sănătății.

Coaja de citrice conține vitamina C, riboflavină, tiamină, niacină, folat, vitaminele B5, B6 și A, fier, magneziu, potasiu, fosfor, zinc, cupru și seleniu.

De asemenea, mai conține și o cantitate mare de antioxidanți precum hesperidină.

Consumul de citrice, inclusiv a cojii, este foarte bun pentru sănătate, având efecte benefice în special asupra sistemului cardiovascular, protejează organele și țesuturile de radicalii liberi, poate influența pozitiv glicemia, colesterolul și trigliceridele etc.

Toate acestea cu condiția ca citricele să fie cultivate ecologic, și nu în mod convențional (cu ajutorul substanțelor chimice).

Substanțele toxice de pe citrice

De foarte multe ori coaja portocalelor ori a lămâilor ajunge în prăjituri ceaiuri, sucuri sau chiar a băuturilor alcoolice. Și totuși pot apărea riscuri pentru sănătate, spun medicii.

Motivul: citricele sunt conservate cu un pesticid periculos, care atacă ficatul și rinichii.

Multe dintre substanțele găsite în coaja citricelor sunt încadrate în categoria substanțelor periculoase, deoarece cresc riscul de cancer, afectează organele interne, produc dereglări hormonale și afectează sistemul nervos.

  • Cele mai periculoase pesticide găsite în citrice sunt: imazalil, carbofuran, methidathion, fenthion, diazinon și dimethoate.

Potrivit specialiștilor de la Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, coaja acestor citrice este toxică și nu ar trebui consumată. În plus, fructele trebuie spălate foarte bine înainte de a fi consumate.

Thiabendazol – Imazalil sau E233

Așa se numește pesticidul folosit în agricultură pentru combatarea bolilor la citrice. Această substanță ajunge pe coaja citricelor și rămâne acolo pentru că acestea sunt apoi ȋmbrăcate în ceară ca să reziste transportului.

Imazalil este un fungicid cu efect potențial cancerigen, neurotoxic și care poate afecta ficatul, rinichii, inclusiv fertilitatea.

Portocalele și citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase!

  • ‘’Citiți cu atenție eticheta produselor pe care doriți să le achiziționați și e bine să știți că: portocalele și citricele conservate cu IMAZALIL sunt foarte periculoase pentru consumul uman. THIABENDAZOL-IMAZALIL sau E233 acoperă coaja citricelor, este folosită pentru combaterea bolilor la plante și are o acțiune fungicidă”, afirmă directorul general al ANPC, Paul Anghel.

Ingerarea acestei substanțe atacă ficatul și rinichii și ar putea fi cancerigenă.

  • ‘’Atenție! Intoxicarea poate interveni chiar dacă nu se ingerează coaja fructelor și legumelor stropite. Acestea trebuie spălate pentru ȋndepărtarea pesticidului de pe suprafața lor!’’, mai subliniază directorul general al ANPC.

Doar citrice crescute ecologic

Ideal ar fi să se cumpere produse bio, care sunt crescute fără substanțe chimice, chiar dacă acestea sunt mai scumpe.

În prezent, doar fructele vândute în plase speciale au etichete pe care apare clar avertismentul ‘’coaja nu este potrivită consumului uman’’.

loading...
Loading...