Pectina este o substanţă organică de origine vegetală din compoziţia unor alimente şi constituie fibrele alimentare solubile, care ajută la îmbunătăţirea tranzitului intestinal.
Pectinele fac parte din dieta noastră zilnică: spre exemplu, la un consum de 500 grame fructe şi legume, ingerăm aproximativ 5 grame pectine.
Ce este pectina
Pectina este o fibră solubilă, prezentă în mod natural în multe fructe şi legume. Cea mai mare cantitate de pectină o găsim în cojile de citrice, fiind urmate de mere, pulpa citricelor şi de morcovi.
Este o fibră gelatinoasă, un ‘’lipici’’ care leagă celulele plantelor. Acest fapt este ideal şi totodată, necesar, atunci când preparam gem din fructe. Odată introdusă în gem, pectina formează o plasă moleculară, ce reţine lichidele.
Cel mai adesea, pectina este folosită în industria alimentară la îngroşarea gemurilor, jeleurilor sau la conservarea fructelor, însă recent s-a descoperit şi faptul că aduce o serie de beneficii sănătăţii. Astfel, ea poate fi consumată şi sub formă de supliment alimentar, în urma extracţiei dintr-un fruct.
Pectina naturală este sănătoasă
Pectina în starea sa naturală este sănătoasă, spre deosebire de cea obţinută industrial, care în combinaţie cu alte substanţe (din dulciuri, băuturi comerciale, iaurturi) dăunează sănătăţii, din cauza combinaţiei nenaturale cu cantităţi semnificative de zaharoză, amestecuri de glucoză şi fructoză, sau cu alte E-uri nocive.
Recunoaştem pectina sintetică după denumirea inscripţionată pe ambalajele produselor din comerţ: E440 i şi E440 ii.
Pectina prezentă, în special, în coaja fructelor, are capacitatea de a favoriza digestia, precum şi absorbţia unor vitamine şi minerale. De asemenea, aceeaşi fibră naturală ajută la scăderea colesterolului, detoxifiind organismul prin eliminarea unor metale (cupru, plumb, etc.) şi întărind, astfel, sistemul imunitar.
Fructe bogate în pectină: piersicile, merele, portocalele, grapefruit-ul şi caisele
Legume şi leguminoase bogate în pectină: morcovii, roşiile, cartofii, mazărea
Cu toate acestea, în cazul jeleurilor sau dulciurilor prelucrate industrial, ea îşi schimbă proprietăţile, iar efectul nu mai este unul benefic.

Pectina naturală, o fibră regăsită în cele mai mari concentraţii în citrice şi mere, poate oferi multiple beneficii sănătăţii. Iată cele mai importante dintre acestea:
Ajută la scăderea colesterolului
Pectina din mere duce la scăderea nivelurilor glicemiei şi ale colesterolului, potrivit unui studiu publicat în ‘’European Journal of Clinical Nutrition’’. Aceste efecte sunt combinate cu beneficiile celulozei, fibră solubilă prezentă în mere. Potrivit studiului, pectina şi celuloza controlează şi scad lipoproteinele cu densitate mică sau colesterolul ‘’rău’’ (LDL).
Tratează problemele digestive
O metodă naturală de tratare a problemelor digestive este pectina, care poate impulsiona mişcările de la nivelul colonului, datorită conţinutului mare de fibre. Mai mult, pectina din mere combate constipaţia şi previne sau tratează diareea.
Problemele legate de colon pot fi rezolvate prin consumul regulat de mere sau prin administrarea suplimentelor alimentare de pectină din mere.
Previne problemele de inimă
Alături de alte substanţe benefice prezente în mere, pectinăaprevine problemele de inimă. Potrivit ‘’World Heathiest Foods’’, pectina din mere face ‘’echipă bună’’ cu alţi fitonutrienti din mere, scăzând chiar şi grăsimile din sânge.
Din aceeaşi sursă aflăm că pectina, fibră solubilă în apă, alături de o combinaţie de polifenoli din mere, acţionează favorabil asupra colesterolului total şi asupra nivelurilor de colesterol LDL. Pentru a profita în totalitate de aceste beneficii, este indicat consumul merelor întregi (cu coajă) – beneficii la nivel cardiovascular.
Aduce beneficii în diabet
Fructele bogate în pectină menţin nivelurile de glicemie şi insulină la o cotă normală şi stabilă. În cazul meselor bogate în grăsimi şi dulciuri, pectina scade absorbţia zahărului prin intestine, acţionând ca o barieră prin care glucoza îşi face cu greu loc.
Încetineşte sau blochează dezvoltarea cancerului
Din ‘’Journal of Agricultural Chemistry’’ aflăm că pectina extrasă din citrice ar putea aduce beneficii în lupta cu cancerul.
Se pare că aceasta are capacitatea de a se lega de o moleculă cunoscută ca galectina – 3 (Gal3), cu un rol în mecanismul cancerului. Odată realizată o astfel de legătură, ritmul de dezvoltarea a cancerului este încetinit sau chiar blocat.
Are pectina efecte adverse?
Singurul risc provocat de pectină constă într-un mic deranj la stomac, produs în urma administrării mai multor suplimente cu fibre.
Cei cu alergie la citrice ar trebui să evite suplimentele cu pectină (extrasă din citrice), ca de altfel, cei cu alergie la fistic şi caju.
Suplimentul cu pectină va fi administrat (conform prospectului) după minimum o oră de la ingerarea altor medicamente. Suplimentele cu fibre interacţionează cu antidepresivele triciclice, cele pentru diabet, cele împotriva atacurilor cerebrale, unele medicamente pentru inimă (dioxina) şi medicamente pentru bipolaritate.