PĂTRUNJELUL este un zarzavat miraculos, cu mari beneficii pentru sănătate

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este bogat în vitamine, minerale și alte principii active cu efecte terapeutice foarte intense.

Frunzele de pătrunjel conțin de trei ori mai multă vitamina C decât portocalele și de 2,5 ori mai multă decât lămâile.

Pătrunjelul mai conține substanțe care ajută la producerea vitaminei B12 în organism – o vitamină necesară formării globulelor roșii, menținerii imunității organismului la parametri optimi, bunei funcționări a gonadelor, etc.

Totodată, pătrunjelul este printre cele mai bogate vegetale în vitamina K, necesară coagulării normale a sângelui și închiderii rănilor, menținerii stării de sănătate a inimii și a vaselor de sânge, menținerii densității osoase, etc.

Salata de pătrunjel – un remediu culinar

Se taie mărunt 2-4 legături de pătrunjel proaspăt, se adaugă puțin ulei de măsline și sucul de la un sfert de lămâie. Se mai poate adăuga 1 cățel de usturoi, semințe de dovleac tocate mărunt ori susan (ambele crude).

Această salată se consumă zilnic, timp de 14-60 de zile, sub formă de cură – este tonică și revigorantă, contribuie la fortificarea sistemului imunitar.

Stimulează puternic imunitatea

Mai multe principii active din frunzele patrunjelului, printre care vitamina C, vitamina A, vitamina B12, clorofila și luteolina stimulează producția de celule ale sistemului imunitar și le activează pe cele existente.

Studii făcute la Universitatea din Ankara (Turcia) arată că pătrunjelul, mai ales sub formă de salată, activează puternic sistemul imunitar și combate foarte multe specii de bacterii și de ciuperci parazite.

Patrunjelul mentine imunitatea la parametri optimi

Acțiune antitumorală

Vitaminele, flavonoidele și unele substanțe volatile din pătrunjel au acțiune antitumorală.

În tratamentul cancerului, pătrunjelul menține pofta de mâncare, activează sistemul imunitar susținând organismul să lupte cu boala și ajută la restabilirea echilibrului hormonal.

Salatele cu mult pătrunjel protejează plămânii și căile respiratorii, ficatul, intestinul și rinichii de radicalii liberi, de apariția mutațiilor și a cancerului. Mai mult decât atât, pătrunjelul verde combate multe dintre reacțiile adverse ale citostaticelor și ale radioterapiei.

Efect antioxidant

Pătrunjelul conține opt vitamine și multe alte substanțe care previn degenerarea ADN-ului și îmbătrânirea celulelor, precum flavonoidele, clorofila, ftalidele, etc.

Adăugat în mâncare (la final) sau consumat sub formă de salată (50 g pe zi), pătrunjelul verde are o uimitoare capacitate de a combate radicalii liberi, care duc la îmbătrânirea prematură.

Contraindicații

Pătrunjelul nu se consumă în scopuri terapeutice de către femeile însărcinate, deoarece are efecte abortive (produce avortul).

Curele cu pătrunjel se vor face doar la sfatul specialistului ȋn următoarele cazuri: administrare de pastille pentru subţierea sângelui (apare riscul de hemoragie), administrare de antibiotice, aspirină şi alte medicamentele diverse, de la cele pentru colesterol până la cele pentru cancer (există anumite interacţiuni între vitamina K şi aceste medicamente).

5 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *