Rețete naturiste

PATE de LINTE ROŞIE – hrănitor, bogat în proteine

Lintea este una dintre cele mai bogate surse de proteine, alături de soia, fasole sau mazăre.

În lipsa proteinelor, corpul nostru ar rămâne lipsit de vlagă, puterea în muşchi ar slăbi şi s-ar abate asupra noastră o stare generală de oboseală.

Lintea mai este bogată şi în fier, fibre, acid folic, magneziu (important pentru muşchi şi oase) şi vitamina B6 (descompune zaharurile din sânge).

Lintea roşie are un gust uşor dulceag, se înmoaie destul de tare, fiind indicată pentru diverse piureuri, paste. Pateul de linte roşie este gustos, hrănitor, săţios şi sănătos. Este simplu, rapid şi uşor de preparat.

Pate de linte roşie

Ingrediente (pentru o porţie)

  • 100 g de linte roşie (fiartă timp de 15-20 minute)
  • 50 g seminţe de floarea soarelui (crude, hidratate aproximativ 4 ore înainte)
  • 2-3 frunze de pătrunjel (optional)
  • 1 felie de ardei roşu
  • 3-4 linguri ulei de floarea – soarelui presat la rece
  • 1 ceapă roşie mică, tăiată mărunt
  • 1-2 căţei de usturoi tăiaţi mărunt
  • 1 vârf de cuţit cu pudră de turmeric
  • 1-2 linguri suc de lămâie
  • sare marină

Pateul de linte rosie, o gustare hranitoare

Cum se procedează

Boabele de linte roşie se spală foarte bine cu apă, după care se fierb pentru aproximativ 15-20 de minute într-un vas cu apă şi puţină sare. Se adaugă apă suficientă doar cât să acopere lintea – astfel, lintea va rămâne mai consistentă. Pentru a fi mai uşor de digerat, se pune lintea în apa care deja fierbe.

Se adaugă în blender ardeiul roşu tăiat în bucăţi mici, seminţele de floarea – soarelui, frunzele de pătrunjel mărunţite cu mâna, usturoiul, ceapa, sucul de lămâie, turmericul şi puţină sare. Se amestecă ingredientele timp de câteva secunde. Dacă este necesar, se mai adaugă câteva picături de apă.

Peste pasta din blender se adaugă apoi boabele de linte roşie. Se mai amestecă ingredientele pentru câteva secunde, apoi se gustă pateul şi se mai adaugă, la nevoie, sare, suc de lămâie sau lichid (apă sau supă în care a fiert lintea – dacă a mai rămas). Se mai amestecă până la omogenizarea completă.

Mod de servire

Pateul de linte roşie este o gustare care se consumă imediat după ce este finalizată. Se serveşte ca atare, alături de o salată sau pe felii de roşii, castraveţi sau alte legume.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>