Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PĂSTÂRNACUL – proprietăţi, beneficii neştiute asupra sănătăţii

Păstârnacul (Pastinaca sativa), rădăcinoasă înrudită cu morcovul şi pătrunjelul, este o legumă extrem de sănătoasă, plină de minerale şi nutrienţi valoroşi.

Rădăcina de păstârnac are un gust dulce uşor-picant şi aromat.

Păstârnac – Compoziţie

Componentele principale: caroten, vitaminele B1, B2, B6, C, biotină, niacină, acid pantotenic, acid folic, potasiu, magneziu, calciu, fosfor, siliciu, mangan, fier, cupru, zinc, nichel, uleiuri eterice, inulină – un hidrat de carbon uşor de digerat, pe bază de fructoză – substanţe vegetale secundare.

Păstârnac – Acţiune

Rădăcina de păstârnac are acţiune diuretică, depurativă, antioxidantă, tonică, antireumatismală, antipiretică, antitoxică, emenagogă, sedativă şi stomahică.

Păstârnacul are calităţi antiinflamatorii, antifungice şi anticancerigene, oferind protecţie împotriva cancerului de colon sau a leucemiei.

Recomandări

Aroma plăcută face ca această legumă să fie nelipsită în bucătăria tradiţională românească: coaptă în cuptor, preparată în vapori de apă, în supe, supe-cremă, piure şi ciorbe.

Păstârnacul poate fi consumat şi crud (ras), sub formă de salată. Hidratul de carbon al păstârnacului este repede metabolizat, datorită inulinei. De aceea, păstârnacul este eficient inclusiv în diabet, ameliorând valoarea glicemiei.

Stimulează digestia

Datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare, păstârnacul stimulează sistemul digestiv, fiind eficient în reglarea nivelului de zahăr din sânge şi în reducerea nivelului de colesterol. Dat pe răzătoarea mică, stimulează procesele de vindecare din sistemul digestiv şi activitatea glandelor digestive.

Stimulează rinichii

Stimulează rinichii şi activitatea vezicii urinare şi are efect drenant – de aceea este recomandat bolnavilor de reumatism şi gută.

pastarnac-proprietati
Pastarnacul este bogat in minerale si nutrienti valorosi

Curăţă sângele

Rădăcina de păstârnac are proprietăţi depurative, curăţă sângele, fiind un minunat drenor al ficatului şi rinichilor, tonic pentru inimă şi plămâni.

Previne osteoporoza

Vitamina K previne formarea de cheaguri de sânge şi reduce riscul de osteoporoză.

Previne anemia

În 200 de grame de păstârnac se găseşte  mai bine de 20% din necesarul zilnic de acid folic, cunoscut şi sub denumirea de vitamina B9, care  ajută la producţia de ADN şi ARN, şi previne anemia.

Are efect antioxidant

Bogată în vitamina C, care stimulează producţia de colagen, această rădăcinoasă participă la metabolismul grăsimilor, fiind un antioxidant foarte puternic.

Reduce riscul de infarct

Potasiul este esenţial pentru funcţionarea corectă a muşchilor, inimii şi oaselor. Studiile au arătat că prin consumul regulat de alimente bogate în potasiu, precum păstârnacul, se reduce riscul de infarct şi hipertensiune.

Ideal în diete

Păstârnacul ajută la o slăbire sănătoasă, deoarece conţine o cantitate generoasă de fibre insolubile, care îmbunătesc digestia, combat tulburările digestive, curăţă ficatul şi rinichii de toxine. Totodată,  ajută să dobândirea rapidă a senzaţiei de saţietate.  Este şi o sursă bună de proteine – substanţe nutritive care hrănesc muşchii, accelerează procesul de ardere a grăsimilor şi cresc masa musculară.

Contraindicaţii

Păstârnacul nu este recomandat celor ce consumă medicamente pe bază de ibuprofen.

5 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *