Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

PĂPĂDIA – purifică SÂNGELE, scade GLICEMIA, vindecă FICATUL și previne CANCERUL

Păpădia (Taraxacum officinale) este una din cele mai apreciate și familiare plante în fitoterapia tradițională și modernă. În ciuda aspectului ei de buruiană care crește pe toate drumurile, păpădia are o valoare medicinală impresionantă.

Începând de la rădăcină și până la floare, toate părțile păpădiei sunt bogate în nutrienți și compuși bioactivi. Deși nu este folosită atât de des în scop alimentar, ea conține mai mult fier și calciu decât spanacul.

Rădăcina și frunzele sunt de asemenea surse bune de vitamine din complexul B, vitaminele E și K, minerale (calciu, magneziu, potasiu, fier și zinc), micronutrienți, fibre, lecitină, acid folic și colină.

papadie

BENEFICIILE  CONSUMULUI  DE  PĂPĂDIE

Păpădia curăță sângele și corpul de toxine. Este folosită în tratamentul anemiei și a inflamațiilor, a icterului, a febrei, a problemelor gastrointestinale, a osteoartritei și a eczemelor. Un studiu pe șoareci, apărut în anul 2012 a arătat că păpădia crește hemoglobina (nivelul celulelor roșii din sânge).

Totodată, studiile pe șoareci au arătat că extractul de păpădie reduce nivelul colesterolului și a trigliceridelor. Rădăcina de păpădie este o sursă bună de inulină, o fibră solubilă care susține creșterea florei bacteriene sănătoase din tractul intestinal. A fost asociată cu îmbunătățirea digestiei.

Păpădia acționează ca un agent prebiotic și stimulent al insulinei. Acidul cicoric și acidul clorogenic sunt 2 compuși bioactivi din păpădie care în studiile pe animale s-au dovedit utili în scăderea nivelului de zahăr din sânge prin îmbunătățirea secreției de insulină din pancreas și absorbției glucozei în țesutul muscular.

Datorită faptului că stimulează producția de bilă și eliminarea toxinelor, rădăcina de păpădie are efecte tonice la nivelul ficatului. Ajută la tratarea hepatitei B și a indigestiilor. Efectele sale benefice asupra ficatului au fost popularizate încă din anul 1938 (Madaus), fiind de asemenea recunoscute de practicanții medicinei tradiționale din Rusia, China și India.

Medicii chinezi o folosesc în combinație cu alte plante pentru tratarea hepatitei, stimularea imunității împotriva infecțiilor respiratorii superioare, tratarea bronșitei și pneumoniei și a mastitei (prin comprese locale).

Datorită efectelor antiangiogenice, antineoplazice, imunomodulatoare și antiinflamatoare, această plantă poate ajuta la combaterea cancerului, îndeosebi a cancerului de uter și de sân la femei.

Un studiu în eprubetă a arătat că extractul de frunze de păpădie a redus celulele canceroase. Extractul de rădăcină de păpădie poate încetini creșterea celulelor maligne în țesuturile ficatului, pancreasului și colonului.

Produsele pe bază de păpădie – ceaiul, capsulele și tinctura – au efecte diuretice, laxative și coleretice. Sunt indicate în numeroase afecțiuni:

– microlitiază renală
– insuficiență renală
– infecții urinare
– litiază renală
– oligurie
– insuficiență hepatică
– litiază biliară
– edeme
– exces de apă în țesuturi

Totodată, păpădia reduce riscul de infecții uro-genitale și ajută la refacerea aparatului uro-genital deja afectat în acest sens.

Părțile verzi (frunzele și tulpinile fragede) pot fi consumate crude, în salate, gătite sau adăugate în mâncăruri (ciorbe, tocănițe, orez etc). Cel mai des, rădăcina este uscată și mărunțită și consumată sub formă de ceai sau cafea. Restaurează echilibrul electroliților și susține buna hidratare a corpului.

Surse bibliografice:

1. S. QURESHI, S. ADIL (a1), M.E. ABD EL-HAC, „Beneficial uses of dandelion herb (Taraxacum officinale) in poultry nutrition”, articol publicat în World’s Poultry Science Journal, Volume 73, Issue 3 September 2017, pp. 591-602, preluat de pe site-ul: https://www.cambridge.org/core/journals/world-s-poultry-science-journal/article/beneficial-uses-of-dandelion-herb-taraxacum-officinale-in-poultry-nutrition/F6A903E5A58872355196730444C7269D
2. Healthline, „13 Potential Health Benefits of Dandelion”: https://www.healthline.com/nutrition/dandelion-benefits
3. Mehrdad Modaresi and Narges Resalatpour, „The Effect of Taraxacum officinale Hydroalcoholic Extract on Blood Cells in Mice”, articol publicat în jurnalul Advances in Hematology. 2012; 2012: 653412, preluat de pe site-ul: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3401523/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *