OREZ BASMATI cu LAPTE de COCOS și STAFIDE (hrănitor și energizant)

Orezul basmati cu lapte de cocos și stafide are o concentrație mare de vitamine și minerale, fiind desertul ideal la orice vârstă.

Basmati este adesea numit ‘’regele’’ orezului, pentru excelentele calităţi şi gustul deosebit.

Avantajul extra nutritiv al orezului basmati constă în faptul că are un indice glicemic mic, conţinutul său de carbohidraţi este absorbit în sânge mai lent decât cel al altor tipuri de orez, ajutând, astfel, la păstrarea unui nivel de zahăr stabil în sânge.

Un orez cu bobul lung și subțire, care prin gătire nu devine lipicios, ceea ce îi dă o textură specială.

Orez cu lapte de cocos și stafide

  • 1 litru lapte de cocos
  • 200 g orez basmati
  • 1 ceașcă stafide brune (sau mai mult)
  • extract de vanilie, scorțișoară sau aroma preferată
  • un praf de sare naturală
  • 1 linguriță zahăr brun sau ‘’ zahăr verde’’ (de la farmacie)

Se adaugă într-o oală cu capac laptele de cocos împreună cu praful de sare, se pune pe foc mediu și se lasă să fiarbă. Între timp, se limpezesc boabele de orez în mai multe ape, pentru a îndepărta pudra de amidon lăsată după procesare.

Când laptele începe să fiarbă, se adaugă boabele de orez  și se mai lasă pe foc mediu spre mic (se acoperă cu capac), aproximativ 10-15 minute, timp în care se amestecă din când în când, ca să nu se prindă de oală.

După ce orezul a fiert, se adaugă extractul de vanilie, zahărul și stafidele și se amestecă ușor. Apoi se îndepărtează de pe foc și se mai lasă recipientul cu capac pentru aproximativ 20 minute, pentru a se ‘’uni’’ aromele, iar stafidele să se hidrateze.

Observație

Orezul nu trebuie fiert prea mult. Chiar dacă pare că încă nu a absorbit tot lichidul, orezul nu mai trebuie lăsat pe foc, fiindcă lichidul se va absorbi pe măsură ce se răcește și se hidratează stafidele. În plus, va căpăta o textură cremoasă.

Dă energie

Carbohidrații sănătoși din orezul basmati funcționează ca un ‘’combustibil’’natural al organismului, reuşind să dubleze activitatea normală a creierului.

De asemenea, numeroasele minerale, vitamine şi componente organice din orezul cu lapte și stafide promit să ridice nivelul de energie al organismului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *