OBICEIUL banal care poate pune VIAȚA în PERICOL

Seminţele de floarea – soarelui, crude, au un efect benefic asupra organismului dacă sunt consumate cu moderaţie.

Un consum zilnic de 15 – 20 de grame de seminţe este unul optim, spun nutriționiștii:

• previn ateroscleroza, infarctul miocardic şi alte boli ale sistemului cardiovascular

• normalizează echilibrul acid-alcalin în organism

• sunt bogate în vitamine care întăresc ţesutul dermic

• au un efect calmant asupra sistemului nervos, datorită conţinutului ridicat de magneziu (până la 6 ori mai mult decât pâinea neagră)

• îi salvează pe cei cu arsuri la stomac.

Pe de altă parte, semințele de floarea-soarelui prăjite și consumate în cantităţi mari nu sunt deloc bune pentru sănătate.

‘’Bomboanele agricole’’, așa cum mai sunt numite seminţele de floarea-soarelui în limbaj popular, sunt prăjite şi tăvălite prin sare, iar papilele gustative aproape că dezvoltă o dependenţă.

Cantitatea maximă de sare pe zi este de 5-6 g. Or, în acest caz, se consumă până şi de 15 ori mai multă sare – de unde și explozia cazurilor de hipertensiune din ultimii ani, mai ales în rândul tinerilor.

Printre pericolele consumului de seminţe sărate se numără:

— Gastrite, ulcere stomacale şi chiar apendicită. Pentru a fi digerate, seminţele au nevoie de un timp destul de lung – aproximativ 2 ore.

— Stomatologii nu recomandă seminţele de floarea-soarelui, din cauza problemelor ce pot apărea: smalţul dentar se distruge, pe dinţi se pot dezvolta pete negre de tartru dentar.

— Nutriţioniştii nu recomandă consumul de seminţe, persoanelor ce doresc să piardă în greutate, deoarece sunt bogate în calorii – 100 g conţinând 520 kcal.

— Ronţăitul în exces afectează în mod negativ şi corzile vocale. Cântăreţii sunt sfătuiți să nu le folosească înainte de spectacol, deoarece componentele uleioase ung gâtul, fiindu-le aproape imposibil să ia o notă înaltă.

— Seminţele prăjite cu sare sunt foarte toxice, din cauza uleiurilor care la temperaturi crescute dezvoltă compuşi cancerigeni. Aceştia sunt extrem de toxici pentru ficat şi pot crește riscul de cancer al colonului.

— Semințele sărate de floarea-soarelui pot provoca hipertensiunea și chiar favorizează reținerea de apă în organism.

Totodată, nu este de dorit să cumpăraţi seminţe neambalate, de pe stradă, deoarece pe suprafaţa lor se aduna tot felul de microbi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *