Busuiocul (Ocimum basilicum) conține ulei volatil, bogat în camfor şi eugenol, și fitoncide.
Este un remediu natural cunoscut mai ales în cazul afecțiunilor sistemului nervos și cele ale sistemului digestiv.
Uleiul volatil de busuioc
Se mai numește și ulei eteric, ulei aromatic sau ulei esențial. Se obține doar prin procedee industriale (prin antrenare cu vapori), și se găsește în magazinele și în farmaciile naturiste.
Uleiul volatil de busuioc ameliorează unele tulburări digestive, având influență pozitivă în tulburări ale tranzitului intestinal, în stări de indigestie, crampe, balonare și disconfort abdominal, grețuri, vărsături, îmbunătățește digestia.
Ne ferește de infecțiile cu bacterii luate din alimente
- O singură picătură de ulei volatil de busuioc (pentru uz intern!) adăugată într-un litru de apă de băut, care se consumă pe parcursul unei zile, ne protejează de multe din infecțiile cu bacterii luate din alimente.
Toxinfecțiile alimentare sunt traduse prin simptome cum ar fi vomă, diaree puternică, febră.
- În cazul unei toxiinfectii alimentare deja instalată se ia câte 1 linguriță de pulbere de busuioc, în care se pun 1-3 picături de ulei esențial din aceeași plantă, de 3-4 ori pe zi, până la vindecare.
Un astfel de tratament distruge multe din bacteriile care produc aceste afecțiuni, printre care Listeria monocytogenes, Staphylococcus aureus, Escherichia coli, Yersinia enterocolitica.
Condimentarea cu busuioc a mâncărurilor
Și condimentarea cu busuioc a mâncărurilor este recomandată, deoarece substanțele volatile din busuioc păstrează alimentele nealterate mai mult timp și ne protejează de infecțiile tubului digestiv.
Totodată, folosit în aromatizarea sosurilor pentru paste, a salatelor, a mai multor tipuri de pizza, etc, busuiocul are efecte benefice asupra aparatului cardiovascular.
Substanțele antioxidante conținute de către busuioc previn formarea plăcilor de aterom pe artere și mențin elasticitatea vaselor sanguine (previne ateroscleroza).
Previne infarctul
Administrarea zilnică de busuioc, ca și condiment introdus în mâncare, previne infarctul.
Acesta protejează arterele coronare de depunerile de colesterol și ajută și la ținerea sub control a tensiunii arteriale.
Busuiocul are o complexă acțiune la nivelul sistemului nervos central, protejând întregul sistem cardiovascular de efectele nocive ale stresului.
Protejează aparatul respirator
Consumat ca aliment, în salate, în sosuri ori în supe, busuiocul protejează aparatul respirator de apariția reacțiilor alergice.
Împiedică în bună măsură recidiva infecțiilor bronho-pulmonare, protejează căile respiratorii de procesele inflamatorii ce conduc la apariția astmului.