Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Nu mai aruncaţi SÂMBURII de CAISĂ – sunt mai buni decât fructul în sine şi fac minuni asupra sănătăţii

Miezul sâmburelui de caisă, cunoscut şi sub numele de alună amară, este folosit din timpuri străvechi pe post de medicament.

În medicina chineză se spune că cinci sâmburi de caisă administraţi zilnic adaugă tot atâtea zile de sănătate şi de fericire la viaţa celui care îi consumă.

Încă din timpuri străvechi, seminţele amărui de caisă sunt un remediu redutabil în numeroase afecţiuni şi boli, studiile moderne, la rândul lor, confirmându-le minunatele proprietăţi medicinale, care le-ar întrece chiar şi pe cele ale caisei propriu-zise.

Previn bronşita, astmul şi tuberculoza

Tratamentul cu sâmburi de caisă are un efect imunostimulator şi imuno-modulator impresionant, prevenind apariţia bronşitei, astmului şi tuberculozei.

♣ Se consumă câte 5 mieji de caisă, dimineaţa, la micul dejun, timp de 60 de zile. Între două cure se face o pauză de minimum 60 de zile.

Tratează tulburările de memorie

Sâmburii de caisă conţin, printre altele, lecitină şi acetilcolină, cunoscute ca două substanţe foarte valoroase pentru procesele de memorare din creier. Cercetările au mai arătat că ei conţin o bogăţie de vitamine din complexul B, precum şi amigdalină. Toate acestea transformă sâmburii de caisă în puternici antioxidanţi naturali, care împiedică sau chiar stopează procesele degenerative la nivelul creierului, aşa cum se întâmplă în cazul Alzheimer-ului.

♣ Se consumă câte 5-10 sâmburi pe zi, în cure de 2 săptămâni, urmate de o pauză de alte 2 săptămâni.

Adjuvant în litiază biliară

Medicina populară europeană recomandă sâmburii de caisă ca leac împotriva microlitiazei şi a litiazei biliare.

♣ Se administrează câte 12 sâmburi de caisă, în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, apoi se aşteaptă o oră. Totodată, pe parcursul zilei se consumă şi câte 500-600 gr. de caise proaspete, care au efect coleretic, ajută la evacuarea bilei şi dizolvă calculii biliari. Cura durează 2 săptămâni.

samburi de caisa
Samburii de caisa au efecte antitumorale

Adjuvant în cancerul la sân, pulmonar şi de colon

Vitamina B17 sau amigdalina din sâmburii de caisă este considerată unul dintre cei mai puternici antitumorali. Studiile au demonstrat că aceasta reglează activitatea gonadelor, distruge celulele canceroase, stimulând sistemul imunitar să le elimine din organism. Aceeaşi cură este recomandată şi ca adjuvant în cancerul pulmonar şi de colon.

♣ Se consumă câte 10 mieji de caisă, zilnic, timp de 30 de zile, urmate de o pauză de 15-30 de zile, după care cura se poate relua.

Combat îmbătrânirea prematură

Numeroasele studii realizate în Statele Unite ale Americii au demonstrat că miezul caiselor se numără printre cele mai puternice alimente atunci când vine vorba de stoparea şi chiar ‘’inversarea’’ proceselor de îmbătrânire. Atât miejii de caisă, cât şi caisele proaspete, menţin sănătatea sistemului nervos, protejând îndeosebi memoria. De asemenea, ajută la menţinerea sănătăţii sistemului digestiv, a vaselor de sânge şi a tonusului muscular.

♣ Se consumă 5-8 sâmburi de caisă, zilnic, în cure de până la 4 săptămâni, timp în care se consumă şi jumătate de kilogram de caise pe zi.

Precauţii şi contraindicaţii

Caisele proaspete se vor administra cu precauţie, la început, în caz de colită de fermentaţie, diaree acută sau cronică, gastrită hiper-acidă.

Femeile însărcinate sau cele care alăptează vor cere sfatul medicului, înainte de a consuma sâmburi de caisă.

Se recomandă respectarea dozelor zilnice recomandate de sâmburi de caisă, pentru adulţi. Literatura de specialitate evidenţiază faptul că aceştia conţin mici cantităţi de cianură, care, în doze mari (50-60 mieji pe zi) şi repetate, poate duce la intoxicaţii mortale. Cu toate acestea, până în prezent, nu au fost înregistrate astfel de accidente. De asemenea, copiii sub 6 ani nu vor consuma mai mult de 2 mieji de caisă pe zi.

7 comentarii

  1. Daca mai sunt caise adevarate, desigur ca nu-i aruncam. Rare au devenit caisele adevarate.

  2. Sunt otrăvitori in cantități mari .in alte

    Sunt otrăvitori in cantități mari !!! Asta nu “ne spune ” nimeni ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *