NĂPRAZNICUL este de mare ajutor persoanelor care se îngrașă din cauza stresului psihic și a surmenajului

Năpraznicul (Geranium robertianum) este o plantă renumită mai ales în zonele de munte, pentru puterea sa revigorantă.

Această plantă medicinalăcrește mai ales în zonele submontane și montane, preferând solul bine afânat și umed, de la marginile de drum, de pe malul pâraielor de munte, din rupturile de mal.

Este o plantă anuală (uneori bi-anuală), cu tulpină roşiatică, acoperită cu peri fini, ȋnaltă de 30-40 cm.

Frunzele și tulpinile, sunt moi la atingere și se rup ușor.

Florile plantei sunt roz-violacee. Năpraznicul ȋnfloreşte din mai și până toamna târziu. Fructul este în formă de cioc, lung de 2 cm, de unde și denumirea de ‘’ciocul-cucoarei’’ sau ‘’ciocul-berzei’’.

În scop terapeutic se folosesc tulpinile înflorite, cu tot cu frunze, dar fără rădăcini.

Remediu împotriva obezității

Poate mai puțin cunoscut este faptul că năpraznicul se numără printre cele mai eficiente plante în lupta cu bolile care apar pe fondul stresului psihic accentuat și al surmenajului.

În prezent, năpraznicul este considerat una dintre cele mai bune plante adaptogene – sporește rezistența la stres, mărește rapid imunitatea organismului, neutralizează radicalii liberi.

Astfel, el s-a dovedit extrem de eficient într-o gamă foarte mare de boli foarte receptive la tensiunea psihică și la factorii de mediu nefavorabili – de la bolile infecțioase (herpes, infecții gripale) la dezordinile hormonale (disfuncții ale gonadelor și ale glandelor cortico-suprarenale) și problemele de metabolism (diabet, obezitate).

Pulberea de năpraznic

Planta uscată se mărunțește bine într-un mojar sau cu o râșniță electrică, după care se cerne prin sită.

Pulberea de năpraznic se administrează pe stomacul gol. Înainte de a înghiți pulberea cu puțină apă, ea se ține timp de câteva minute sub limbă.

Cura cu pulbere de năpraznic împotriva obezității

Se iau 3-4 lingurițe pe zi, în cure de minimum 1 lună.

În plus, cura favorizează regenerarea nervoasă, ajută la îmbunătățirea gradată a tonusului psihic. Este eficientă ca și adjuvant contra depresiei și a asteniei de primăvară.

Precauții, contraindicații

Preparatele pe bază de năpraznic nu sunt recomandate în sarcină și alăptare.

În timpul administrării năpraznicului se poate agrava inflamația prostatei la bărbații care deja aveau probleme de această natură. Acest efect advers care apare arareori se elimină în câteva zile, prin administrarea de tinctură de ghimpe (Xanthium spinosum) și de pufuliță (Epilobium alba, Epilobium montana).

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>