Plante naturiste, Tratamente naturiste

MUȘTARUL NEGRU, o plantă cu efecte tămăduitoare deosebite

Muștarul negru (Brassica nigra) este o plantă medicinală din familia cruciferelor, ca și varza.

Este o specie anuală, dreaptă, bogat ramificată, înaltă de 1-1,5 m, cu tulpina cilindrică, păroasă abundent la partea inferioară, cu flori galbene.

Crește spontan sau în culturi. Fructul conține semințe de culoare cafeniu-închis sau neagră.

În scopuri medicinale se utilizează semințele (Semen Sinapis nigrae), recoltarea făcându-se în lunile iulie-august. Se utilizează semințele sub formă de făină/pulbere.

Substanțe active

Semințele de muștar conțin sinigrozidă, o substanță de natură tioglicozidică și sinapină, un alcaloid.

Au în componență substanțe antibiotice, bactericide, aminoacizi, sinigrină (un compus cu sulf conținut și de rădăcina de hrean) mirozină, minerale, vitamine, acizi organici, ulei volatil.

Făina de muștar negru

Se obține prin măcinarea cu râșnița electrică de cafea sau prin zdrobire în piuă a semințelor. Se păstrează în recipiente închise la culoare și în locuri răcoroase.

Făina de muștar negru se folosește în primele 2-3 săptămâni de la preparare, după aceea proprietățile sale curative diminuându-se progresiv.

Se folosește extern, la prepararea cataplasmelor sau pentru băi terapeutice.

Indicații terapeutice

Făina de muștar negru are efect revulsiv, stimulând puternic circulația sanguină de la nivelul pielii.

Indirect, are un efect decongestionant asupra țesuturilor și organelor învecinate regiunii pe care s-a aplicat muștarul.

Făina este un remediu natural, recomandat în tratarea, în principal, a:

 • inflamațiilor articulare
 • nevralgiilor
 • alergiilor reumatice și a reumatismului
 • cefaleei
 • gutei, artritei
 • degerăturilor
 • răcelilor, gripei
 • bronșitei
 • pneumoniei
 • anginei pectorale
 • tusei convulsive.

Cataplasme cu făină de muștar negru

Din 100 g făină de muștar negru amestecată cu apă caldă de 30 grade se formează o pastă care se aplică pe locul dureros.

Apa nu trebuie să fie fierbinte, deoarece distruge mirozina care, în combinație cu apa, dă esența de muștar negru.

Pasta de muștar negru, întinsă între două straturi de tifon, se aplică și se lasă să acționeze timp de 15 minute, după care se scoate și se aplică, la nevoie, pe alt loc dureros.

În cazul în care efectul revulsiv este prea intens și pacientul nu suportă bine, se poate pregăti o cataplasmă din 50 g făină de muștar negru în amestec cu 100 g făină de in.

Se menține atât timp cât senzația de arsură nu este foarte puternică, după care se îndepărtează și se acoperă zona tratată cu un material călduros.

Baia cu făină de muștar negru

Se fac băi generale (250 g făină de muștar la o cadă de apă) sau locale cu făină de muștar negru (25-30 g, pusă într-un săculeț peste care se toarnă 2-3 litri de apă caldă la 25-30 grade).

Baia trebuie să dureze 10-15 minute.

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>