Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

Mușcata Roșie, Planta de Leac din Fereastră

Cunoscută, de regulă, ca plantă ornamentală, mușcata roșie ne umple sufletele de bucurie, inundând casa de optimism. Pe lângă frumusețea sa fermecătoare, mușcata roșie dispune de proprietăți antibacteriene, antireumatismale și antiinflamatorii. Considerată și recunoscută drept planta – medicament, aceasta îmbunătățește metabolismul, stopând creșterea tumorilor și oprind hemoragiile. 

Pentru prepararea rețetelor medicale, din mușcată nu sunt folosite doar frunzele și florile, ci și rădăcinile plantelor îmbătrânite, cu tulpini goale (fără frunze). Spălate și folosite imediat, sau uscate și păstrate în pungi de hârtie, rădăcinile plantei reprezintă o sursă bogată în glucide, amidon, flavonoizi, saponine și substanțe tanante, frunzele mușcatei fiind și ele generoase în vitamina C (acid ascorbic), carotină, ulei eteric, microelemente, glucoză și alcaloizi.

Frunzele și florile plantei de leac sunt folosite pentru tratarea diareei, dizenteriei, reumatismului, gutei, astmului bronșic, cangrenelor plămânilor și abceselor.

Preparate din mușcată

♣ Uleiul de mușcată

Vândut în farmacii, uleiul esențial de mușcată poate fi preparat și acasă, folosind următorul procedeu:

Un pahar de piure din frunze și flori tocate de mușcată se adaugă într-un borcan transparent, de 750 ml. Turnați 125 ml alcool dublu rafinat, închideți etanș, ținând amestecul în soare puternic, timp de 2 săptămâni. Deschideți borcanul pentru a adăuga ulei de floarea-soarelui, de porumb sau de măsline, închizându-l ermetic și așezându-l, pentru încă două săptămâni, în bătaia puternică a razelor soarelui.

După ce ați strecurat și stors bine compoziția rezultată, păstrați plantele macerate la congelator, și folosiți-le sub formă de comprese. Lichidul se păstrează și el în sticluţe de culoare închisă, la frigider.

Mod de administrare

  • În uzul intern: se ia o linguriță de ulei în gură și se suge precum o bomboană, cu 15 minute înainte de masă. Este recomandat ca această cură să fie ținută în fiecare primăvară, timp de 7 zile, pe parcursul tratamentului fiind interzis consumul de alcool
  • În aromaterapie: amestecați câteva picături de ulei cu sare fină și păstrați într-un flacon închis etanș. Sunt ideale pentru diminuarea stresului și a epuizării psihice. Folosiți ulei esențial de muşcată dacă suferiți de insomnie, astenie, hipertensiune, nevroză, ateroscleroză a vaselor sanguine, distonie vasculară sau o imunitate scăzută. Puteți adăuga uleiul în apa pentru baie, dar și în cremele pentru masaj
Muscate Rosii

♣ Unguentul de mușcată

Pentru obținerea unguentului din mușcată, este necesară mixarea frunzelor verzi. Separat, topiți osânza sau untura de gâscă, la fiecare 3 linguri de grăsime adăugând 3 linguri de piure de frunze. Păstrați amestecul la frigider, cel mult o săptămână, folosindu-l în tratamente pentru ulcerul varicos și dureri în articulații.

Remedii pe bază de mușcată. Afecțiuni

♣ Calculi renali

Amestecați 20 ml suc de frunze și flori proaspete de mușcată cu 50 gr miere, 20 ml tinctură de propolis și 100 ml vin roșu organic. Lăsați totul la macerat într-un recipient din sticlă, timp de 14 zile, la frigider. Puteți consuma câte o lingură de macerat de 2 ori pe zi, cu 30 de minute înaintea meselor principale, timp de 14 zile. Preparatul îl puteți păstra până la 3 luni și doar la frigider.

♣ Otită

Obțineți suc din câteva frunze palmate (spălate și zvântate) de mușcată. Spălați bine urechea și puneți câte o picătură de suc, procedura repetandu-se zilnic, până la vindecare. Atenție, însă! În tot acest timp, urechile nu se vor umezi cu apă.

♣ Acnee

Tocați mărunt și zdrobiți câteva frunze de mușcată și aplicați pe zonele afectate timp de 15 minute. Clătiți cu apă călduță.

♣ Cataractă

Puneți delicat 1-2 picături de suc din frunze în colțul ochiului afectat.

După chimioterapie sau citostatice

Toxinele apărute în organism după chimioterapie pot fi eliminate prin acest tratament intern: preparați un ceai din 3 frunze rotunde de mușcată, infuzate în 250 ml apă fierbinte. Lăsați până se răcește și beți ceaiul în timpul zilei, luând câte o înghițitură la fiecare oră. Atenție! Paharul nu se bea niciodată tot odată!

3 comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *