Alimentație

Motivele pentru care nu ar trebui aruncată ZEAMA de la MURĂTURI

Borcanele cu murături nu ar trebui să ne lipsească din cămară.

Ele țin nu doar de tradiția noastră culinară, ci și de sănătate.

Atunci când fermentează legumele iau naștere bacteriile care, impreună cu microflora din organism, vor ajută la intărirea imunitătii.

Zeama de murături, elixir pentru sănătate

Dacă murăturile completează cu succes masa în sezonul rece, zeama acestora este un adevărat elixir pentru sănătate.

Cu un conținut bogat de substanțe nutritive, zeama de murături revitalizează tot organismul. Este vorba despre preparatele doar din apă și sare, nu și cele care au în compoziția lor oțet.

De asemenea, specialiștii recomandă apa rece, nu fiartă la murături pentru a se păstra cât mai multă vitamina C.

Zeama de murături este îmbogățită cu acizi lactici, probiotice, vitaminele A, B1, B2, B6, B9 (acid folic) și vitamina C. Conține o cantitate foarte mare de antioxidanți, electroliți și nutrienți.

Stimulează digestia

Moarea de varză stimulează digestia, deblochează eliminarea și ajută la dezintoxicarea traiectului digestiv. Se consumă 3-4 pahare înainte sau după masă. Zeama de la castraveți tratează afecțiunile stomacale.

Crește imunitatea

Prin conținutul mare de vitamina C, zeama de murături este indicată persoanelor cu sistemul imunitar slăbit. În plus, acidul lactic din compoziția ei ajută la asimilarea proteinelor și a fierului, protejând astfel organismul de virusuri și bacterii.

Tratează febra

Se bea câte 1 pahar de moare de varză pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi. Moarea de varză în cantități ceva mai mari reglează temperatura corpului, mărește rezistența organismului la febră și are și efecte stimulente imunitare.

Eficientă în caz de sensibilitate la frig

Prin conținutul său de vitamine, moarea de varză stimulează circulația sângelui și favorizează astfel încălzirea corpului, inclusiv a extremităților (mâini, picioare). Se consumă, zilnic, 1-2 pahare de moare de varză.

Previne apariția cancerului

Conținutul mare de antioxidanți din zeama de murături luptă împotriva radicalilor liberi, împiedicând declanșarea infecțiilor tumorale. În cazul cancerului de colon și col uterin se recomandată zeama de la gogonele.

Bun energizant

Datorită conținutului mare de calciu și sodiu, zeama de castraveți murați restabilește nivelul de electroliți din organism, având  același efect ca și energizantele din comerț. Fotbaliștii și atleții consumă această zeamă pentru a redobândi electroliții și nutrienții pierduți în urma efortului fizic depus.

Are efect detoxifiant

Zeama de murături are un conținut bogat de substanțe nutritive, revitalizând organismul, tonifiindu-l și luptând împotriva anemiei.

Previne și tratează crampele musculare

Clorura de calciu din zeama de murături ajută organismul să absoarbă mai repede sodiul și potasiul. Astfel, durerile musculare vor fi ameliorate rapid.

Recomandată în tratamentele cu antibiotice

Zeama de murături este sursă de probiotice, care au rolul de a proteja flora intestinală. De aceea este recomandată persoanelor care urmează tratamente, în special cu antibiotice.

Precauții, contraindicații

Cei care au probleme cu aciditatea gastrică,  suferinzii de boli renale, hipertensivii , cei care prezintă insuficiență cardiacă, dar și diabeticii, bolnavii cu afecțiuni hepatice, cei cu afecțiuni asociate cu retenția de apă și cei care se confruntă frecvent cu dureri de cap sau migrene nu ar trebui să facă abuz de zeama de murături.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>