MORINGA – planta care conține de 4 ori mai multe PROTEINE decât ouăle


Dintre plantele și alimentele de origine vegetală cu un conținut bogat în proteine și mulți alți nutrienți, pe primele planuri se află algele marine (spirulina și chlorella) și moringa.

Moringa oleifera este o plantă cruciferă care crește în Asia și Africa. Este apreciată pentru calitățile ei nutriționale și terapeutice deosebite.

MORINGA – O PLANTĂ FOARTE HRĂNITOARE

Moringa are un conținut impresionant de nutrienți:

 proteine (mai mult decât ouăle)
• fier (mai mult decât spanacul)
 calciu (mai mult decât laptele)
 aminoacizi
 compuși fenolici
 substanțe antibiotice
• beta-caroten
• zeatină
• quercetină
• beta-sitosterol
• kaempferol
• vitaminele C și E

Conține acid clorogenic, rutină, kaempferol și polifenoli– antioxidanți care combat stresul oxidativ. Frunzele, fructele, semințele și florile au efect stimulent la nivel cardiac și circulator.

MORINGA – PROPRIETĂȚI ȘI BENEFICII

Planta are proprietăți antitumorale, antipiretice, antiepileptice, anticancerigene, hepatoprotectoare, antiinflamatoare, antibacteriene și antifungice, antispasmodice, antiulceroase, antihipertensive, diuretice, hipocolesterolemiante, antioxidante, antidiabetice și neuroprotectoare.

Mai multe studii au arătat că Moringa combate de asemenea depresia, artrita, ateroscleroza, infertilitatea și durerile și contribuie la reglarea tiroidei.

Lectina izolată din Moringa inhibă creșterea, supraviețuirea și permeabilitatea celulară a mai multor specii de bacterii patologice. Rădăcina plantei a demonstrat o activitate antibiotică împotriva speciilor de bacterii gram-pozitive și gram-negative (Escherichia coli, Enterococus faecalis, Stafilococul auriu, Salmonella, Pseudomonas aeruginosa, Streptococul muntant) și a fungilor.

Moringa diminuează producția de substanțe pro-inflamatoare. Inflamația cronică, manifestată pe termen lung, a fost asociată cu dezvoltarea unor boli cronice, precum diabet, cancer, boli autoimune și cardiovasculare, colită și artrită.

Studiile pe șoareci au arătat că extractul din frunze de Moringa reduce daunele cauzate de o dietă bogată în grăsimi.

Surse:
1. Nutraceutical or Pharmacological Potential of Moringa oleifera Lam. Xianjuan Kou, Biao Li, Julia B. Olayanju, Justin M. Drake, and Ning Chen. Nutrients. 2018: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5872761/
2. Abdull Razis AF, Ibrahim MD, Kntayya SB. Health benefits of Moringa oleifera. Asian Pac J Cancer Prev. 2014: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25374169
3. Anwar F, Latif S, Ashraf M, Gilani AH. Moringa oleifera: a food plant with multiple medicinal uses. Phytother Res. 2007: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17089328

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Articol precedent

COADA-CALULUI – utilă în afecțiuni URINARE, OSOASE, REUMATICE, NERVOASE

Articol următor

Tratament pentru ficat gras