Moduri inteligente de a utiliza BICARBONATUL de SODIU în BUCĂTĂRIE

Pe lângă leacurile de frumusețe și sănătate, bicarbonatul de sodiu poate fi un aliat fidel în bucătărie.

Acest praf magic are numeroase alte efecte miraculoase, mai puțin cunoscute, care ne pot ușura munca în bucătărie.

Iată câteva din modurile inteligente prin care se poate utiliza bicarbonatul de sodiu în bucătărie:

Bicarbonat de sodiu, în loc de drojdie

Bicarbonatul poate înlocui drojdia în preparatele culinare de toate felurile. Acesta favorizează dospirea unui aluat, produce o textură mai usoară, mai aerată, și prezintă calități superioare.

Căldura de la copt sau simplu contact cu un lichid provoacă o reacție chimică prin producerea unui gaz carbonic, care va face aluatul să se umfle. În plus, bicarbonatul luptă împotriva excesului de aciditate din stomac și permite o digestie mai bună.

Este suficient să se adauge 1 linguriță de bicarbonat pentru 500 g făină.

Bicarbonat, în loc de sare

Anumite patologii interzic consumul de sare, însă această ‘’obligație’’ alimentară li se pare greu de respectat celor obișnuiți cu mâncarea sărată.

Sarea se poate înlocui cu bicarbonat de sodiu. Acidulat, acesta va ‘’ȋmprospăta’’ în mod natural gustul bucatelor. Însă, ca măsură de siguranță, se cere în prealabil avizul medicului.

Crucifere mai ușor de digerat

Puneți în apa în care fierbeți varza (conopida, varza de Bruxelles, etc.) un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu.

Un astfel de ‘’gest’’ simplu și ieftin va face legumele mai digeste și le va ajuta în același timp să rămână mai tari, chiar dacă sunt bine fierte.

Culori mai puternice pentru legume

Fierberea poate altera culoarea legumelor. Aceasta se poate păstra, prin adăugarea unei lingurițe de bicarbonat în apă, la fiert.

Legume uscate, fără flatulență

Este cunoscut faptul că digestia leguminoaselor uscate este ȋnsoțită, adeseori, de flatulență (balonări).

Pentru a evita acest inconvenient, se presară peste ele, în prealabil, bicarbonat de sodiu: un vârf de cuțit, înainte de a le fierbe, este suficient. Bonusul: bicarbonatul nu le alterează gustul!

Limitarea acidității roșiilor

Persoanele cu stomacuri sensibile digeră cu dificultate roșiile acide.

Pentru a nu fi eliminate din alimentație, este indicat ca roșiile să fie presărate, înainte sau după fierbere, cu bicarbonat de sodiu. Un gest simplu care îi va ușura ‘’munca’’ stomacului.

Eliminarea produselor chimice

Legumele din comerț sunt tratate cu produse chimice. Chiar dacă le spălăm cu apă, reziduurile rămân pe loc.

Pentru a le elimina, scufundați alimentele în apă cu bicarbonat și clătiți-le, apoi, sub jetul de apă de la robinet.

O linguriță de bicarbonat la 1 litru de apă. Legumele și fructele se lasă să stea  în soluția cu bicarbonat între 12 și 15 minute,  pentru ca pesticidele să fie înlăturate.

Spumă de albuș mai fermă

Albușurile se vor bate mai bine, iar spuma va fi mai fermă și mai uşoară dacă se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat pe ouă înainte de a fi bătute.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *