Ministrul agriculturii Achim Irimescu: „În România sunt cazuri în care salamul se spală cu oţet şi se pune iar în vânzare. România este o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate“.

România este “o piață de mâna a zecea în care se aduc produse din străinatate cu termene expirate” si există “cazuri in care salamul se spală cu oțet si se pune iar in vânzare, se schimbă saramura la brânză, iar brânza se bagă din nou la vânzare”, afirmă ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Ministrul Agriculturii acuză statul român și Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului că nu își fac datoria. “Alții controlează ce intră din Romania, noi de ce sa nu controlăm ce primim de la alții?”, se întreabă ministrul Achim Irimescu. În timp ce producatorii locali confirmă declarațiile ministrului Agriculturii, spunând că în Romania ajung tiruri intregi cu marfă expirată adusă din străinatate, reprezentanții supermarketurilor susțin ca nimeni nu și-ar asuma așa ceva, pe motiv ca și-ar pierde clienții. Ciprian Gabor, fost șef al magazinului Profi din Arad, povestește că a fost obligat să pună in vânzare carne stricată, spalată cu detergent, a declarat ca ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, care a afirmat că “Romania este o piata de mâna a zecea în care se aduc produse expirate”, a vorbit in cunoștintă de cauză.

Producătorii locali confirmă declaraţiile ministrului Agriculturii

Producătorii locali spun că nu sunt surprinşi de afirmaţiile ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, dintr-un interviu acordat Ziarului Financiar în care spune despre România că este „o piaţă de mâna a zecea în care se aduc produse din străinătate cu termene expirate”. Însă, reprezentanţii marilor supermarketuri spun că nimeni nu şi-ar asuma să pună pe rafturi astfel de produse fiindcă şi-ar pierde imediat credibilitatea şi clienţii.

„În primul rând trebuie să spun că sunt surprins că un ministru al Agriculturii are astfel de date şi nu vedem deja şi arestări. Cum să aduci alimente expirate şi cum să falsifici produse alimentare făcând chestii din astea? Nu ştiu de unde are aceste date, şi eu am informaţii că se întâmplă astfel de lucruri, tiruri întregi cu marfă expirată în alte ţări sunt aduse în România şi aici se practică astfel de lucruri, dar nu am cum să probez aceste informaţii. Cred că autoritatea statului ar trebui să verifice şi să depisteze atsfel de cazuri. Aici, cu toate că nu sunt de acord cu ministrul Agriculturii pe foarte multe subiecte, aici pot spune că da, într-adevăr, am şi eu astfel de informaţii, iar noi, ca stat, trebuie să luăm cele mai severe măsuri să stopăm aceste lucruri”, a declarat pentru MEDIAFAX Costel Caraş, fermierul care în 2013 a aruncat în câmp 8.000 de litri de lapte în semn de protest pentru că nu mai are cui să îl vândă de la izbucnirea scandalului laptelului contaminat cu aflatoxină.

El a mai spus că peste 60% din piaţa României nu mai este a românilor şi că toată piaţa serioasă este stăpânită de firme multinaţionale care deţin marile lanţuri. „Foarte curând, noi o să fim în genunchi, toată ţara va fi terminată şi nu vom putea face altceva decât să aducem mâncare din import pentru că dacă distrugem agricultorul român, el nu se va mai apuca de agricultură în vecii vecilor”, a atras atenţia Costel Caraş.

“Acest ministru vorbeste in cunostinta de cauza. Nu cred ca ministrul Agriculturii ar fi iesit pe post sa declare aceste lucruri daca nu ar avea ca si suport niste dovezi clare. Ma face sa cred ca aceste lucruri au fost confirmate de catre unele institutii care deja au facut verificari corecte, nu ca la Arad. La Arad totul s-a musamalizat de catre unele institutii pentru ca i-au informat dinainte. Cum va explicati ca DSV-ul a fost informat de catre mine vineri, prin sesizarea pe care am facut-o eu cu colegii mei si dupa aia, au fost in control abia la inceputul saptamanii. De ce nu s-au dus vineri? Ei pot controla magazinele inopinat, inclusiv noaptea. Nu au facut acest lucru pentru ca au stiut ca trebuie sa ia legatura cu cei de la Profi in special si i-au pus sa faca curat”, a declarat Ciprian Gabor, fostul sef al unui magazinul Profi din Arad.

56fcd3b5682ccfea6af9da31

Reprezentanţii supermarketurilor spun că afirmaţiile ministrului Agriculturii nu au nicio bază.

Pe de alta parte, reprezentantii lantului de magazine il acuza pe Gabor ca a facut multe falsuri in interiorul companiei: “Din pacate Profi si nu numai Profi, atat retailerii cat si producatorii locali de carne sunt afectati de niste declaratii mincinoase ale unui fost sef de magazin Profi, o persoana care a fost intr-o ancheta interna, a fost suspendat inainte de toate declaratiile, o persoana care si-a falsificat documentele pentru angajare, care a facut multe falsuri in interiorul companiei, a adus prejudiciu prin manipularea inventarelor de zeci de mii de lei si care a incercat sa afilieze mai multi oameni in jurul lui, promitandu-le sume importante de bani. Exista declaratia , aproape jumatate din cei care au fost atrasi de el in aceasta miscare, care au recunoscut ca au primit propuneri de sume importante de bani ca sa poata sa semneze aceste declaratii. La fel avem persoane care au spus ca li s-a pus in fata o declaratie. A semnat pagina 2 fara sa poata sa citeasca , a citit-o dupa doua zile dupa ce a fost depusa a ajuns in posesia acestei declaratii si de aceea s-a razgandit pentru ca si-a dat seama de calomniile si de declaratiile mincinoase”, a declarat Calin Costinas, director general adjunct Profi.

Romania este “o piata de mana a zecea in care se aduc produse din strainatate cu termene expirate” si exista “cazuri in care salamul se spala cu otet si se pune iar in vanzare, se schimba saramura la branza, iar branza se baga din nou la vanzare”, afirma ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, intr-un interviu acordat Ziarului Financiar. In acelasi interviu, ministrul Agriculturii acuza statul roman si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului ca nu isi fac datoria. “Altii controleaza ce intra din Romania, noi de ce sa nu controlam ce primim de la altii?”, se intreaba ministrul Achim Irimescu.

“Cand vamesii au oprit un camion la frontiera cu carne de porc din Polonia, soferul a luat-o la fuga, nici macar actele nu le avea la el, pentru ca multi importatori nu sunt polonezi, ci romani ᅡdescurcaretiᅡ. In Marea Nordului este un vierme care sta in stomacul pestelui. Pentru pietele din Europa acesta se eviscereaza si se scoate. In Romania, care e piata de mana a zecea, nu se eviscereaza, pentru ca asta ar insemna mana de lucru. Asadar pentru Romania se lasa asa, se congeleaza in principiu, doar ca, pana ajunge sa se congeleze, viermii pot sa migreze in muschi si asta e un peste contaminat. Pana la aderare, irlandezii aduceau un astfel de peste in Romania la un pret foarte scazut si am reusit sa-i blochez atunci. Acum doua luni discutam cu importator si mi-a zis: Daca asta se cere, asta aduc; cand mi-l gaseste cineva il ducem si facem faina de peste. Nimeni nu-i controleaza (pe importatori – n. red.). A fost carne de vita congelata de 40 de ani care a ajuns in Romania”, a mai dezvaluit Achim Irimescu, in interviul pentru ZF.

21 Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
 7. 7
 8. 8
 9. 9
 10. 10
 11. 11

  Da si sorturile de carne din vitrina frigorifica se stropesc cu ceva spray special pentru ca sa arate mereu proaspete, plus ca numai salamurile se spala cu apa cu otet ci si crenvurstii. Preferam slanina si sunca de casa.

 12. 12
  • 13

   Pentru cä aceste lucruri le-a gäsit deja la preluarea functiei,la fel ca si dl presedinte si dl Ciolos,….ce-au gäsit ,ce-au preluat, de fapt dupä guvernarea hotilor si coruptilor, este de neinchipuit! Si romänul,cu creierul spälat de 26 de ani,aruncä toatä vina pe capul lor,in loc sä gändeaascä la cei..de dinaintea lor,cei, cu adevärat vinovati…..!Si dacä se actioneazä imediat,….tot asa de imediat sar ca arsi cei vinovati si protesteazä cä nu le mai trebuie DNA,nici guv Ciolos,nici presed Iohanis,nici nimic din ceea ce le-ar putea däräma din planurile lor de distrugere totalä a Romäniei!

 13. 14
 14. 15
 15. 16

  CORUPTIA UCIDE ! Cäci si aici este gheara coruptilor,care au preluat de la sträini deseuri si le dau romänilor in alimentare in loc sä le ducä la groapa de gunoi! INCASIND LA JEP DE 2 ORI! Si pregätind noii pacienti ptr spitalele-jegoase! O altä mafie?

 16. 17
 17. 18
 18. 19
 19. 20
 20. 21

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.