Alimentație

MINEOLA – un nou fruct citric, plin de vitamine și minerale

Mineola sau minola este un fruct citric, obținut de la un hibrid dintre grapefruit (Citrus paradisi) și tangerină sau mandarină (Citrus reticulata).

Fructul, dulce și suculent,  ajunge la maturitate în perioda decembrie-februarie. Se mai numește ‘’Honeybell’’ sau ‘’clopotul cu miere’’, din cauza formei sale și a gustului dulce.

Are puțini sâmburi, se decojește ușor, este dulce și plin de vitamine și minerale.

Vitamina A

  • Mineola conține o cantitate considerabilă de vitamina A, care este esențială pentru sănătatea vizuală. De asemenea, consumul regulat al acestui fruct poate contribui la protecția împotriva degenerării maculare, care este principala cauză a orbirii legate de varstă.

Vitamina C

  • Ca și alte fructe citrice, mineolele sunt bogate în vitamina C, extrem de importantă datorită contribuției sale la funcția optimă a sistemului imunitar. Lipsa de vitamina C în organism conduce, adesea, la o rezistență mai redusă împotriva agenților patogeni și a virușilor, ceea ce determină o sensibilitate crescută la infecții și boli.

Flavoinoide

  • Mineolele conțin flavonoide, nutrienți importanți, cu proprietăti antioxidante. Acestea ajută la reducerea riscului de accident vascular cerebral și altor boli cardiovasculare. Flavonoidele pot îmbunătăți fluxul sanguin prin arterele coronariene, reduc abilitatea acestora de a forma cheaguri și previn oxidarea colesterolului ‘’rău’’ (LDL).

Mineola stimuleaza sistemul imunitar

Calciu, potasiu și magneziu

  • Cantitățile adecvate din aceste minerale sunt esențiale pentru funcția scheletică și cardiovasculară a organismului. Calciul este important pentru rezistența oaselor și a dinților și poate, de asemenea, ajuta la reglarea tensiunii arteriale. Aceste minerale, ȋmpreună, pot reduce riscul de hipertensiune arterială.

Fibre dietetice

  • Mineola conține cantități mari de fibre dietetice, care sunt importante pentru o digestie sănătoasă. De asemenea, alimentele bogate în fibre pot ajuta la prevenirea hipertensiunii, obezității și accidentului vascular cerebral. Totodată, pot ajuta la scăderea nivelului de zahăr din sânge în organism.

Cum se consumă mineola

Se recomandă consumul fructului ca atare, 2-3 mineole, zilnic.

Mineolele mai pot fi folosite în sucuri naturale, gemuri, marmelade și prăjituri și pot fi incluse și în salate și mâncăruri principale.

Se folosesc, de asemenea, ca o garnitură decorativă.

Fructul poate fi folosit ca un substitut pentru portocale, mandarine, grapefruit și chiar lămâi.

Cum se alege o mineolă proaspătă

Mineolele proaspete au o coajă portocaliu-roşiatică și un luciu frumos. Nu trebuie să aibă zone moi sau deshidratate.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>