Alimentație

MIEREA de SALCÂM și multiplele sale beneficii pentru sănătate

Mierea de salcâm este o miere monofloră, obținută exclusiv doar din nectarul florilor de salcâm.

Este incoloră sau ușor galbenă și are o aromă specifică florilor de salcâm.

Are o culoare alb-gălbuie, este parfumată și limpede. Are multă finețe și discreție, ceea ce o face să fie mult apreciată de către copii.

Mierea de salcâm îndulcește alimentele și ceaiurile, fără să le denatureze gustul.

Este săracă în glucoză și bogată în fructoză, ceea ce o face să cristalizeze foarte lent. În mod obișnuit, ea poate rămâne fluidă până la un an, însă dacă este pură, poate să nu cristalizeze mai mulți ani.

  • Datorită conținutului scăzut de glucoză, mierea de salcâm poate fi consumată cu moderație și de către pacienții diabetici. Sunt permise 1-3 lingurițe pe zi.

La pacienții cu diabet (în special de tip II), mierea, în cantități mici, pe stomacul gol, poate diminua și stabiliza glicemia.

Mierea de salcâm – compoziție

Mierea de salcâm este considerată ‘’hrană vie’’.

Conține vitaminele B1, B2, B6, B12, B9 (acid folic); enzime, fitohormoni (hormoni vegetali), acizi: lactic, malic, oxalic, citric; flavonide (substanțe antioxidante), dextrină, factori antibiotici.

Din compoziție nu lipsesc nici  substanțele minerale precum: calciu, potasiu, siliciu, magneziu, sodiu, fosfor, cupru și sulf.

În total, substanțele care intră în compoziția acestei mieri sunt în număr de 435.

Mierea de salcâm – proprietăți

Expectorantă, sedativă și cicatrizantă, tratează afecțiunile gastrice și îmbunătățește activitatea inimii, ficatului, calmant gastric, calant psihic, crește procentul de hemoglobină din sânge.

Cum se folosește mierea de salcâm

Mierea de salcâm poate fi consumată simplă sau folosită ca îndulcitor pentru ceai, cafea sau lapte.

Este foarte important ca lichidele să nu depășească temperatura de 40 de grade Celsius. La temperaturi mai mari, mierea tinde să își piardă substanțele active.

În cazul rănilor, mierea de salcâm poate fi aplicată direct, sub formă de comprese cu apă și miere sau aerosoli.

Beneficiile pentru sănătate ale mierii de salcâm

• stimulează digestia

• curăță ficatul

• reglează tranzitul intestinal

• îmbunătățește activitatea inimii și a sistemului circulator

• ajută la refacerea organismului după efort

• combate oboseala

• crește rezistența organismului, stimulând sistemul imunitar

• crește numărul de globule roșii din sânge

• datorită pH-ului sau slab acid, poate fi folosită cu succes în tratarea afecțiunilor digestive legate de o aciditate mărită, cum ar fi gastritele și ulcerele

• este un excelent expectorant și ajută la calmarea tusei, fiind un antiinflamator puternic pentru sistemul respirator; recomandată și în răceli, sinuzite, rinite, pneumonii, tuberculoză sau alte tipuri de infecții bronho-pulmonare.

Alte indicații terapeutice ale mierii de salcâm

  • insomnie, stres, astenie,nevroze, depresii
  • anemii, anorexie
  • convalescență
  • femei însărcinate
  • astm
  • tulburări de memorie
  • reumatism
  • boli ale căilor biliare, boli de ficat
  • afecțiuni ginecologice
  • plăgi, arsuri
  • alcoolism
  • migrene
  • afecțiuni ale rinichilor.
loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>