Dar al naturii cu gust divin, mierea este un remediu pentru o întreagă serie de boli şi totodată un apărător de nădejde al sănătăţii.
Cuişoarele infuzate în miere reprezintă o ‘’explozie’’ de vitamine – A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K – şi minerale – calciu, magneziu, fier, potasiu, fosfor, sodiu, seleniu şi zinc – un preparat bogat în antioxidanţi, cu calităţi nutritive şi terapeutice deosebite.
Cuişoare şi miere – Rețetă
Ingrediente
1 ceaşcă cu miere lichidă (preferabil, de salcâm), 5 – 10 cuişoare întregi
Mod de preparare
Se adaugă mierea într-un vas, iar peste ea se adaugă cuişoarele întregi. Se pune totul pe baie de aburi, timp de 5 – 7 minute. Se îndepărtează de pe foc, se adaugă într-un borcan care se închide ermetic şi se lasă la infuzat timp de 2 ore, până la 2 săptămâni.
Opţional, înainte de administrare, mierea se poate strecura.
Cuişoarele
Cuişoarele sunt utilizate în special pentru conţinutul în ulei esenţial care are proprietăţi antibacteriene cu spectru larg, ca de altfel, proprietăţi antivirale, antifungice, antihelmintice, antiinflamatoare, antispastice, carminative, antinevralgice, anestezice locale şi anticoagulante.
Aceste condimente acţionează asupra unui spectru larg de germeni patogeni, fiind în acelaşi timp vermifuge, imunostimulente, antifebrile, expectorante, emoliente.
Mierea de albine
Mierea de albine este un puternic antiinfecțios natural, acţionând asupra principalelor sisteme şi aparate din organism, începând de la tubul digestiv şi căile respiratorii, până la nivelul pielii şi al mucoaselor.
Este un puternic stimulent al digestiei şi al metabolismului, favorizează tranzitul intestinal, participând la eliminarea promptă a toxinelor din organism.
Calmează durerile de gât
Infuzia de cuişoare cu miere poate fi adăugată în ceai, pentru calmarea durerilor de gât, datorită substanţelor antibiotice, efectelor imunostimulente, dar şi antiinfecțioase directe.
Alină durerile dentare
Eugenolul din compoziţia cuişoarelor, precum şi beta – cariofilenul, au un uşor efect anestezic, reprezentând, totodată, un bun agent antibacterian.
Ameliorarea temporară a durerilor dentare poate fi realizată prin tamponarea dintelui dureros sau a gingiei cu puţină vată pe care s-a aplicat o cantitate mică de infuzie de miere şi cuişoare. Pe lângă tratarea infecţiilor dentare, preparatul este eficient şi pentru tratarea afecţiunilor bucale, precum dureri sau tăieturi uşoare.
Tratează afecţiunile pielii
Mierea tratează arsurile de gravitate mică şi medie, datorită efectului său calmant. Împiedică apariţia băşicilor şi infectarea, ajutând la o vindecare rapidă şi estetică. Aplicată pe rănile închise şi dezinfectate, în prealabil, mierea asigură dezinfecţia, stimulează refacerea ţesuturilor, iar prin vâscozitatea şi aderenţa ei la piele, protejează rănile de microbi şi grăbeşte vindecarea.
Şi cuişoarele tratează afecţiunile pielii, fiind recomandate petru vindecarea vânătăilor şi zgârieturilor. Este un foarte bun remediu pentru pielea uscată, ameliorând vergeturile, pungile de sub ochi şi pielea obosită.
Îmbunătăţesc digestia
La nivelul tractului gastro – intestinal, cuisoarele au un rol anti – parazitar (distrug viermii intestinali).
Pe de altă parte, substanţele active din miere favorizează normalizarea florei intestinale şi neutralizează bacteriile de putrefacţie. Administrarea a 2 – 6 linguriţe pe zi din acest preparat ameliorează afecţiunile digestive, printre care constipaţia, colita de putrefacţie, arsurile la stomac, gastritele, diareea.
Combat stresul
Gustul plăcut al cuişoarelor calmează şi eliberează organismul de stres, în timp ce anumite vitamine, minerale şi enzime conţinute de miere favorizează secreţia de serotonină şi melatonină – doi neurotransmiţători care induc o stare de calm şi de relaxare profundă, ce favorizează o regenerare nervoasă şi psihică completă.
multumesc