Alimentație

MĂSLINELE ÎNNEGRITE artificial pot da TULBURĂRI GASTRICE

Măslinele se află în topul celor mai sănătoase alimente, datorită conținutul bogat în vitamine și acizi grași (Omega 3, Omega 6, Omega 9).

Consumate zilnic la mesele principale, măslinele:

• ȋntăresc vasele de sânge, ameliorând afecțiunile specifice ȋnaintării în varstă, precum: vederea, încetinirea proceselor de ȋmbătrânire, degradarea unor țesuturi și funcții ale organismului;

• ȋntăresc dantura, oasele;

• previn apariția cancerului.

Măslinele nu pot fi consumate direct din copac, deoarece conțin o substanță numită oleuropeină, extraordinară din punct de vedere terapeutic, însă insuportabil de amară ca gust.

Pentru a le scoate această amăreală există adevărate meșteșuguri, precum expunerea la aer, fermentarea în diverse condiții, înmuierea în ulei, etc.

Ceea ce rezultă în urma acestor procedee sunt măslinele de diverse tipuri, pe care le găsim în magazine, clasificate de cele mai multe ori în funcție de culoare:

Măslinele verzi

Sunt măslinele culese de pe crengi când încă nu s-au copt complet, iar apoi sunt murate. Sunt cel mai puțin amare, având în schimb un gust ușor acrișor.

Măslinele verzi stimulează secreția de sucuri gastrice și apetitul, de unde și utilizarea lor frecventă ca aperitiv.

Măslinele roșii

Se obțin din măslinele verzi sau negre, supuse unui anumit tip de fermentare, ce face coaja lor să capete o nuanța roșiatică intensă.

Măsline galbene, portocalii, albăstrui

Tot prin diverse procedee de fermentare se pot obține și măsline galbene, portocalii sau chiar cu nuanțe de albăstrui.

Măslinele de culoare brun închisă

Sunt cele lăsate să se coacă până la maturizare, căpătând o culoare brun închisă, de cele mai multe ori cu nuanțe roșiatice.

Măslinele negre

Măslinele de un negru închis, perfect, sunt obținute prin înnegrire. În cele mai bune cazuri, această înnegrire se face prin oxidare la aer.

Din păcate, industria alimentară a inventat și procedee mult mai nocive pentru sănătate, cum ar fi adăugarea coloranților sintetici.

Din acest motiv, este bine să nu cumpărați măsline negre ca tăciunele.

Pentru a înnegri măslinele, anumiți producători pot utiliza doi aditivi: gluconat feros (E 579) și lactat feros (E 585).

Sunt aditivi alimentari cu rol de conservant, regulator de aciditate și fixator de culoare, utilizați la înnegrirea măslinelor. Consumați în exces, pot da tulburări gastrice.

Se recomandă, în schimb, așa-numitele măsline negre naturale, de o culoare brună, cu un gust sărat ceva mai puternic, dar care nu au fost colorate sau conservate cu aditivi nocivi pentru sănătate.

loading...
Loading...

5 Comments

  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5

    Nu exista masline negre acestea sunt inegrite prin OXIDARE UN PEOCEDEU CHIMIC SI TOXIC. Si sunt lipsite de ceea ce contine bun maslinele vad cand merg la raft 9 din 10 cer masline negre cum puteti consuma asa ceva atat de nociv ?

Lasă un răspuns

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>