Rețete naturiste

MAIONEZĂ de LAPTE, fără ou – ‘’cea mai tare invenţie a bucătăriei’’

Americanul David Leite, blogger culinar, jurnalist, câştigător de premii ‘’James Beard Award’’ şi autorul cărţii ‘’The New Portuguese Table: Exciting Flavors from Europe’s Western Coast’’ recomandă o reţetă inedită de maioneză fără ou.

Este vorba despre maioneză făcută din lapte, ulei, suc de lămâie, piper, usturoi şi sare.

Maioneza de lapte, aşa cum mai este numită, are un gust foarte bun şi poate fi servită lângă fripturi, în dressinguri, sandvişuri, salate.

David Leite o numeşte ‘’cea mai tare invenţie a bucătăriei’’. Pentru o reuşită sigură a maionezei de lapte se recomandă folosirea unui blender vertical (cu pahar sau de imersiune).

Totodată, se adaugă uleiul, treptat, în fir subţire, până când consistența este perfectă.

Maioneză de lapte, fără ou

Ingrediente (pentru aproximativ 220 g de maioneză)

  • 80 ml. lapte foarte rece
  • 180 ml. ulei vegetal
  • ¾ linguriţă suc de lămâie
  • 1 căţel de usturoi curăţat şi pisat
  • ⅛ linguriţă piper alb măcinat
  • sare

Cum se procedează

Se amestecă laptele cu sucul de lămâie proaspăt stors, piperul şi usturoiul în paharul blenderului sau într-un pahar înalt în care se poate introduce capătul blenderului.

Se mixează ingredientele la viteză maximă timp de 30 secunde.

Fără a se opri blenderul, se toarnă încet uleiul. Se începe cu câteva picături, apoi se adaugă treptat, în fir subţire,  mişcând blenderul în sus şi în jos, până când amestecul începe să se îngroaşe şi să semene cu o maioneză.

Este posibil să nu fie necesară toată cantitatea de ulei, în funcţie de cât de groasă se doreşte emulsia. Se condimentează cu sare. Maioneza se poate păstra în frigider până la o săptămână.

Alte variante de preparare a maionezei cu lapte

  • Cu ghimbir şi coriandru

Se adaugă coriandrul proaspăt tocat şi o bucăţică de ghimbir ras în laptele rece, împreună cu sucul de lămâie şi piperul alb. Se renunţă la usturoi şi se adaugă, la final, ceapa verde tocată mărunt.

  • Cu anşoa

Se adaugă 6 fileuri de anşoa (în ulei) în lapte, alături de restul ingredientelor. Se respectă în continuare reţeta iniţială, însă se omite sarea.

  • Cu curry

Se adaugă 2 linguriţe de pudră de curry în laptele rece şi restul ingredientelor. În continuare, se respectă reţeta iniţială.

  • Cu roşii

Se adaugă o linguriţă şi jumătate de pastă de tomate împreună cu laptele rece şi restul ingredientelor. Se urmează reţeta iniţială, urmând ca la final să se încorporeze 1 lingură de roşii uscate, tocate mărunt.

 

 

 

 

 

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>