Lista Celor Mai Periculoși Aditivi Alimentari – Unde îi Găsim și De Ce Este Bine să ȋI Evităm

Aditivii alimentari sunt substanțe chimice adăugate în diverse produse alimentare, cu scopul de a le îmbunătăți aspectul, gustul sau pentru a le prelungi termenul de valabilitate.

Litera ‘’E’’ semnifică faptul că au fost testate minimum 6 ani și au fost atestate la nivel European. Cu toate acestea, consumul lor în cantități mari sau a celor cu proprietăți toxice sau chiar cancerigene, poate determina alergii, stări de oboseală, boli cardiovasculare, grețuri, dureri de cap, palpitații și alte afecțiuni grave.

Cele mai răspândite categorii de aditivi alimentari

Despre aditivii alimentari se știe că sunt împărțiți în 24 de categorii, cele mai răspândite categorii fiind:

1. Îndulcitorii, care înlocuiesc zahărul

2. Coloranții, care dau o culoare mai atrăgătoare produsului

3. Acidifianții, care dau un gust ușor acid

4. Corectorii de aciditate, al căror rol constă în creșterea sau diminuarea acidității

5. Emulsificatorii, care asigură un amestec omogen între apă și grăsimile alimentare

6. Conservanții, care întârzie sau chiar impiedică conservarea alimentelor

Cei mai periculoși aditivi

E 102 sau tartrazina, un colorant galben, extrem de nociv, care poate genera tumori tiroidiene sau crize de astm bronșic; se găseşte în băuturi, muștar și gem

Colorantul galben E 110 sau Sunset Yellow poate avea efect cancerigen și se găsește în dulciuri, prăjituri, budinci

E 122 (azorubina) este un colorant roșu, obținut din gudron, poate produce reacții adverse la persoanele astmatice și la cele alergice la aspirină. Interzis în Japonia, Suedia, SUA, Austria și Norvegia, acesta este încă permis în România, fiind adăugat la dulciuri, marțipan, peltea, cristale pentru jeleuri

E 155 (brun HT), utilizat la ciocolată și prăjituri, poate produce reacții adverse la persoanele astmatice și la cele alergice la aspirină, producând, de asemenea, o sensibilitate dermică accentuată. Interzis în Danemarca, Belgia, Franța, Germania, Elveția, Suedia, Austria, SUA, Norvegia, încă permis în România

aditivi alimentari periculosi

Aditivii Alimentari Periculosi Sunt Cancerigeni

E 123 (anaranthul) poate provoca astm și hiperaciditate, în testele pe animale acesta provocând afecțiuni la nașterea puilor sau chiar moartea. Este folosit în amestecuri pentru prăjituri, cristale pentru jeleuri, umpluturi cu aromă de fructe

E 132 (indigotina) este colorantul adăugat în tablete, capsule, înghețată, dulciuri, biscuiți, produse de patiserie. Greață, vomă, hipertensiune arterială, urticarie sau probleme de respirație fiind doar câteva din efectele adverse ale aditivului

E 210 (acidul benzoic), adăugat la băuturi alcoolice, produse de patiserie, brânzeturi, dulciuri, condimente, medicamente, poate provoca crize de astm, hiperaciditate la copii, totodată, fiind asociat cu cancerul

E 312 (galat de dodecil), folosit pentru a preveni râncezirea alimentelor grase, poate provoca iritație gastrică sau cutanată, fiind interzis în alimentele pentru sugari și copii mici, întrucât poate provoca tulburări hematologice. Se găsesc în sosuri de plante, uleiuri, margarină, untură

E 420 (sorbitol și sirop sorbitol), un îndulcitor artificial și umectant, obținut din glucoză, care poate provoca tulburări gastrice. Se găsește în dulciuri, fructe uscate, hrană săracă în calorii, siropuri farmaceutice

E 555 (silicat de aluminiu și potasiu), folosit în sare, lapte praf și făină, poate cauza probleme placentare în timpul sarcinii, fiind, totodată, asociat cu boala Alzheimer

E 952 (ciclamat) este îndulcitorul artificial care produce migrene și care deține un potențial cancerigen. Este interzis în SUA și Anglia, însă încă este permis în România

Alți aditivi alimentari care produc cancer: E 131, 142, 211, 213, 214, 215, 216, 217, 218, 239, 330

Există și E – uri bune

E 306 (tocoferol) sau vitamina E – antioxidant natural care ajută la regenerarea celulelor

E 407  (caragenan), emulsifiant natural

E 322 (lecitină), antioxidant natural, întâlnit, de asemenea, în ciocolată

E 421, manitol de cofetărie

E 300, riboflavină sau vitamina B2

E 440, acid ascorbic natural sau vitamina C naturală

E 140 (clorofilă), colorant natural folosit în pastele de dinți, cosmetice și în cofetării

 

 

 

Loading...

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *