Lista Celor Mai Nocive Mărci De Ciocolată din România

Răsfăț pentru papilele gustative, otravă pentru organism. Așa pot fi caracterizate unele brand-uri de ciocolată, care, conform, Asociației Naționale Pentru Protecția Consumatorilor și Promovarea Programelor și Strategiilor din România (ANPCPPS), sunt extrem de nocive, prin conținutul abuziv de E-uri.

E-urile amenință sănătatea

Ce sunt E-urile? Conservanții, coloranții, aromele -€“ pe scurt – aditivii, indicați pe ambalaj cu litera E, urmată de un număr format din 3 sau 4 cifre. Unele dintre aceste substanțe înscrise pe eticheta produsului, sunt, de cele mai multe ori, ignorate.

Nocive, toxice sau chiar cancerigene, E-urile din ciocolată produc dezechilibre ale organismului, în special pe termen lung.

Pericolele ascunse în E-uri

Acești aditivi alimentari cu rol de îndulcitori, coloranți, emulgatori, conservanți, încurajează dezvoltarea alergiilor, dereglărilor hormonale, tulburărilor hepatice, bolilor intestinale și ale ficatului, tulburărilor tubului digestiv, tulburărilor nervoase și creșterea colesterolului.

Clasamentul ciocolatei în funcție de numărul de E-uri

Conform Protecției Consumatorului, cele mai nocive mărci de ciocolată puse la vânzare pe piața autohtonă sunt Novatini (cu cremă căpșuni și frișcă) și Poiana (cu lapte și cremă cu aromă de vișine). Acestea conțin nu mai puțin de opt E-uri.

Sunt urmate îndeaproape de către Primola Fresh Cherry, Primola Fresh Lemon, Novatini (cu caramel și vișine) și Heidi Grand or Florentine, în a căror compoziție se regăsesc șapte E-uri.

Cu șase E-uri în compoziție sunt Primola Fresh Mint, Novatini Cappucino, Africana (cu cremă de căpșune), Africana (cu cremă de rom) și Poiana (cu frișcă și căpșune).

Schogetten, Anidor (Croquant-lait et folie noisettes și amer), Primola (cu caramel sau căpșuni), Novatini (cu coniac și rom), Africana (cu cremă de banane) și Milka Raspberry Cream, conțin, la rândul lor, cinci astfel de aditivi nocivi.

ciocolata

Ciocolata

Cu câte patru E-uri în compoziție se află Africana (cu cremă de cappuccino), Poiana (varianta simplă, cea cu cremă de caramel șic ea cu cremă de lichior), Amaretto, Dark Orange, Heidi Gourmette, Heidi Cherry, Carrefour a€“ Chocolat noir fără zahăr.

Câte un E conțin alte 37 de mărci de ciocolată.

Ciocolata fără E-uri

Partea bună este că pe piața autohtonă există și mărci de ciocolată a căror compoziție este lipsită de e-uri: Anidor Intense Noir cu 80% cacao, Anidore Charme Noir cu 70% cacao, Lindt (ciocolată albă cu migdale, ciocolată amăruie cu migdale), Lindt (lapte 44%, ciocolată amară 22% cu alune).

Cele mai periculoase E-uri din ciocolată

Cei mai periculoși și mai des întâlniți aditivi din compoziția ciocolatei sunt E420 sorbitol, E270 acid lactic, E120 acid carminic, E200 acid sorbic și E 1103 invertază.

Aceștia sunt urmați de E322 -€“ lecitina din soia, E476 poliglicerol poliricinoleat și E330 acid citric.

Alegerea corectă a ciocolatei

Potrivit sfatului acordat consumatorilor de către ANPCPPS, este recomandată verificarea etichetei ciocolatei cu privire la conținutul caloric, proteinele, glucidele, lipidele, lipidele saturate și sodiul pe care un astfel de aliment le are în compoziție.

Multe dintre acestea pot provoca alergii și tulburări ale ficatului,  unele dintre cele mai frecvente pericole care pândesc organismul.

Copiii ar trebui în totalitate feriți de ciocolată, întrucât astfel de componente sunt extrem de dăunătoare organismului, în acest caz, nutriționiștii chiar interzicând consumului acestor produse.

 

15 Comments

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 5
 5. 6
 6. 7
 7. 8
 8. 9
  • 10

   tigarile de ce se vand? si ele sant super nocive…….pt ca sant in mijloc mari castiguri si nimeni nu are putere sa opreasca multinazionale fabricante de bani si oricum nu ar castiga niciun proces impotriva acestor colosali……cum nu se trage de pe piate nici alcoolul, pt ca in topul celor mai nocive produse, pe primele 3 locuri sant: tigari, alcool, dulciuri industriale…….nu trebuie subvalutata nici industria farmaceutica. se un medicament face bine pt un organ bonlav , trebuie stiut ca dauneaza la altele 3-4 minim, care sant sanatoase……sant f, multe de spus despre modul cum se fac bani, si nu numai in romania…..peste tot…..aceste multinazionale GIGANT nu le poate deranja nimeni…..pt noi , oameni simpli , unicul lucru este sa fim cat mai bne informati si sa ne pazim singuri de ce poate fi daunator pt sanatate…….sa nu cautam protectie in producatori pt ca multe ingrediente nu vin scrise in eticheta…….

 9. 11
 10. 12
 11. 13

  …pentru cei care nu..stiu…apropo de tendinta spre hrana bio…boabele de cacao trec in tarile de origine printr-un proces de “procesare” greu de imaginat…au contact cu rozatoare si insecte.etc…cei care produc materia prima pentru acest lux gustativ nu-si pot permite nici sa gindeasca ,darmite sa manince rivnita ciocolata…..sunt saraci…..deci pe linga teobromina de care se face vinovata cacaoa mai contine si alergenii in cauza..

 12. 14
 13. 15

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.