Lintea, Alimentul Bogat în Antioxidanți – Scade Colesterolul, Protejează Inima și Oferă Energie

Lintea (Lens ensculenta) este una dintre cele mai ușor de digerat leguminoase. Sursă importantă de antioxidanți, lintea apără celulele organismului de acțiunea nocivă a radicalilor liberi, prevenind, astfel, apariția afecțiunilor cardiovasculare, anumitor tipuri de cancer și a unor boli asociate îmbătrânirii.

Lintea ajută la scăderea colesterolului

Asemenea tuturor leguminoaselor, lintea este o sursă importantă de fibre solubile, dar mai ales insolubile.

Fibrele solubile contribuie la prevenirea bolilor cardiovasculare, normalizând nivelul de colesterol din sânge și ajută la un control mai bun al diabetului de tip 2, prin încetinirea asimilării glucozei din alimente.

Consumul de linte ajută în combaterea constipației, fibrele insolubile participând la ușurarea tranzitului intestinal.

Întărește sistemul imunitar

Sursă generoasă de minerale, lintea se prezintă cu o serie întreagă de beneficii pentru sănătate. Fosforul joacă un rol important în menținerea sănătății oaselor și dinților, contribuie la dezvoltarea și regenerarea țesuturilor și la stabilizarea ph-ului sangvin.

Pe de altă parte, lintea conține fier, un mineral care asigură transportul oxigenului în organism, dovedindu-se esențial pentru formarea globulelor roșii în sânge.

La rândul său, zincul participă la reacțiile imunitare, accelerând cicatrizarea rănilor, în timp ce magneziul întărește sistemul imunitar, intrând în acțiunile enzimatice.

Sursă generoasă de vitamine

Cu un conținut important de vitamine, lintea se remarcă, în mod deosebit, prin grupul B (B1, B2, B3, B5, B6, B9). Cea mai cunoscută vitamină este acidul folic (vitamina B9), care participă intens la producerea materialului genetic  de tip ADN și ARN, ca de altfel și la menținerea sănătății sistemului nervos și a sistemului imunitar.

Mai mult decât atât, vitamina B9 este indispensabilă femeilor însărcinate, deoarece contribuie la dezvoltarea sănătoasă a fătului.

linte

Lintea, Bogata in Antioxidanti

Tipuri de linte indicate pentru alimentație

În prezent, lintea, cu un gust asemănător celui de nucă, se găsește în diverse sortimente: verde, roșie, brună, blondă, mare, medie sau mică.

Cele mai indicate spre consum sunt sortimentele de linte roșie și verde, despre care nutriționiștii spun că își păstrează cel mai bine proprietățile și forma în timpul fierberii.

Cum se prepară lintea

Spre deosebire de majoritatea leguminoaselor, lintea se prezintă cu un avantaj, și anume, un timp mai redus de pregătire, care poate dura între 20 – 30 de minute.

Înainte de a fi pusă la fiert, lintea se alege cu atenție, după care se spală. Poate fi lăsată la înmuiat peste noapte, într-o cantitate de apă de 3 ori mai mare. În următoarea zi, boabele care plutesc se dau deoparte.

Pentru eliminarea efectului de flatulență, boabele de linte se lasă la hidratat timp de 8 ore, după care se spală bine într-o nouă apă curată, înainte de a fi pusă la fiert.

Este un înlocuitor ideal pentru carne, fiind excelent pentru ciorbe, supe sau supe – cremă, însă nu numai.

Pentru a-i spori proprietățile nutritive, lintea poate fi consumată în salată, cu legume bogate în vitamina C (roșii, ardei, broccoli), în acest mod, fierul din compoziție fiind aborbit mult mai ușor.

Supă de linte – Sugestie 

Faimoasa supă de linte este simplu de preparat și nu necesită ingrediente multe. Pe lângă cele 3 – 4 linguri cu vârf de linte la 1 litru de apă, se poate adăuga ceapă, orez, morcov, pătrunjel și țelină. Se lasă la fiert aproximativ 50 de minute.

Dreasă cu ou, devine extrem de consistentă și hrănitoare. Se poate consuma cu bucățele de pâine înmuiate în ea și se acreşte cu lămâie. Pentru un plus de gust, se poate adăuga puțin chimen sau coriandru.

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *