Leacuri sub formă de COMPRESE pentru afecțiuni și boli din timpul iernii

Terapia cu comprese și ȋmpachetări este o metodă naturală practicată pe scară largă și în prezent.

Pentru efecte terapeutice maxime, ele trebuie dublate de odihnă la pat, atât în timpul cât acționează, cât și după aceea.

După ȋnlăturarea lor, pacientul trebuie să rămână cel puțin 15 minute culcat.

Dureri reumatice: rozmarin și arnică

  • Compresa cu ulei de rozmarin și ulei de arnică calmează durerile reumatice acute.

Se amestecă uleiurile și apă în părți egale. Se înmoaie în această loțiune un prosop de in, se stoarce și se împachetează strâns articulația dureroasă.

Se fixează compresa cu un prosop de bumbac și se lasă să acționeze timp de 2 ore.

Dureri în gât, arsuri: brânză de vaci

  • Cataplasma cu branză de vaci răcoreşte articulațiile fierbinți, suprasolicitate, calmează durerile produse de traumatisme (contuzii) și face minuni în cazul durerilor de gât. Brânza de vaci stopează inflamația (grație umezelii), absoarbe căldura excedentară și dezumflă țesutul.

Se întinde un strat de branză de vaci, nu foarte rece, gros de aproximativ 1/2 cm, pe un prosop de bumbac, și se aplică pe zona dureroasă.

Se înfășoară cataplasma cu un şal sau un alt material călduros și se lasă să acționeze 20-30 de minute. La nevoie, se repetă procedeul de pană la 3 ori pe zi.

Febră: comprese pe gambe

  • Compresele pe gambe sunt un remediu clasic pentru scăderea febrei.

Când febra nu mai crește, se întinde un prosop mare sub gambe și se înmoaie 2 prosoape mici în apă cu 10 grade mai rece decât temperatura corpului.

Se storc bine, apoi se înfășoară câte un prosop în jurul fiecărei gambe. Se pune deasupra ei câte un prosop de frotir.

Când se ȋncălzesc compresele, se repetă procedura de 3-4 ori. Dacă pacientul are picioarele reci, se pun întâi șosete de lână, ca să se incălzească.

Dureri de urechi: ceapă

  • Uleiurile eterice și substanțele sulfuroase din ceapă sunt un adevărat antibiotic natural, vindecând durerile de urechi.

Se curăță 1 ceapă , se taie în patru, se desfac sferturile în straturi și se așează cu partea bombată în sus, pe un prosop de bucătărie.

Se împăturește prosopul ca un pachețel și se apasă ca să devină plat și să iasă zeama. Compresa se încălzește ușor (de exemplu, între 2 buiote sau sticle cu apă fierbinte), se aplică pe ureche, se acoperă cu un prosop de frotir ȋncălzit și se fixează cu o căciulă, cel puțin 20 de minute.

Tuse, bronşită: cimbru

  • Uleiurile eterice ale cimbrului au efect antiviral și calmează căile respiratorii.

Se opăresc 2 lingurițe de cimbru cu 1/2 l de apă clocotită şi  se lasă să se infuzeze 10 minute. Se strecoară  ceaiul şi se lasă să se răcească pană când temperatura devine suportabilă pentru piele.

Se înmoaie un prosop de bumbac ȋn ceai, se stoarce, apoi se aplică pe piept. Deasupra se pune un prosop de frotir, iar peste el un şal de lână. Se lasă să acționeze, până ce se răceşte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *