Leacuri la îndemână cu FRUNZE de DAFIN contra bolilor iernii

Pe lângă rolul său din bucătărie, dafinul (Laurus nobilis) are și numeroase beneficii pentru sănătate.

Frunzele de dafin sunt bogate în uleiuri volatile, conțin mucilagii, pectine, rezine, dar și lactone.

Au proprietăți expectorante, antispasmodice, antiinflamatorii și antifungice, fiind de mare ajutor în tratarea bolilor specifice sezonului rece.

Frunzele de dafin sunt o sursă bogată de vitaminele A și C, și de zinc – trei elemente nutritive de mare importanță pentru un sistem imunitar puternic, sănătos. Vitamina C este un puternic agent antiviral și antibacterian.

Imunitate scăzută

Se rup în bucăți mici 10 g de frunze de dafin și se pun în 300 ml. apă fierbinte. Se aduc până la punctul de fierbere și se lasă pe foc timp de 5 minute. Se toarnă decoctul într-un termos și se lasă la infuzat timp de 3 ore, apoi se strecoară.

Se bea cu înghițituri mici, câte 1 lingură, pe tot parcursul zilei. Se fac cure de 3 zile, cu o pauză de 2 săptămâni între cure. Infuzia se prepară zilnic și se bea proaspătă (nu se păstrează pentru a doua zi).

Persoanele predispuse la constipație vor include ȋn dietă produse pentru ȋmbunătățirea digestiei: sfeclă, prune, pâine de graham.

Răgușeală, pierderea vocii

Se adaugă 10 frunze de dafin într-o cană de apă clocotită. Se lasă la răcit, se strecoară, după care se fac gargară și clătiri ale gurii cu acest preparat. Tratamentul trebuie repetat de 3 ori pe zi.

Gripă, bronșită

Frunzele de dafin actionează ca un expectorant.

• Coaja de la 1 portocală și 4 frunze de dafin se pun într-un litru de apă. Se lasă la macerat pentru 4 ore, după care se filtrează totul. Se bea pe stomacul gol, în mai multe reprize (în loc de apă). Scade febra, elimină durerile de cap și grăbește vindecarea.

• Câte 1 linguriță de frunze de dafin zdrobite amestecate cu frunze de salvie și eucalipt se fierb timp de 10 minute în 500 ml. de apă acoperită cu capac, pe un foc domol. Ceaiul se bea călduț, câte 2 linguri la fiecare 2 ore, de 5 ori pe zi.

Digestie grea (atonie digestivă)

Efectul de întărire a digestiei este remarcabil, dacă se procedează astfel: se face tratament timp de 1 lună cu câte 3 frunze de dafin pe zi, mestecate pe stomacul gol, câte una dimineața, la prânz și seara.

Nevralgie de trigemen, dureri reumatice, răceală, dermatoze

Se iau câteva frunze mari de dafin, se țin în apă fierbinte timp de 15-20 de minute, apoi se aplică pe locurile afectate, așezându-le una lângă alta, sub formă de cataplasmă.

Se acoperă cu o bucată de țesătură de lână, se pansează și se lasă să acționeze timp de 40-60 de minute. Dacă răceala este asociată cu tuse puternică, frunzele se aplică pe piept și pe spate.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *