Leacuri de efect pentru TUSE, mai bune decât medicamentele

O tuse productivă, lichidă, e semnul că organismul se debarasează de mucus, și procesul trebuie sprijinit.

Pe de altă parte, când e vorba de o tuse seacă, iritația trebuie vindecată urgent.

Există numeroase remedii pe bază de alimente și plante, care pot ameliora tusea  produsă cel mai adesea ca o consecință a răcelii.

Lămâie, salvie și cimbru

Christopher Hobbs, specialist în plante medicinale și autor al câtorva lucrări de fitoterapie, propune rețeta următoare contra tusei:

Puneți 2 lingurițe de coajă de lămâie rasă (neapărat coaja unei lămâi bio), 1 linguriță de salvie și 1/2 linguriță de cimbru într-un vas cu apă clocotită, acoperiți-l și lăsati amestecul să infuzeze timp de 15 minute. Strecurați.

Apoi adăugati sucul stors din jumătate de lămâie și 1 lingură de miere.

Cuișoare cu miere

Cuișoarele aromate potolesc durerea, iar mierea potolește iritațiile.

Puneți 5-6 cuișoare aromate într-o cană de miere și lăsați-o peste noapte. Dimineața, scoateți cuișoarele și luați 1 linguriță de miere.

Smochine cu lapte

Luați 2 felii uscate de smochină și introduceți-le într-un pahar cu lapte nefiert. Dați-l în clocot și lăsați-l așa timp de o oră. Apoi încălziți-l din nou și beți-l cald.

Repetați tratamentul de 2 ori pe zi, până la vindecare.

Ceapă, usturoi și lapte

Un remediu care face să dispară și cea mai grea răceală într-o singură zi:

Zece cepe tăiate în bucăți și o căpățână de usturoi se fierb într-un litru de lapte nefiert. Apoi conținutul se îndulcește cu miere.  Se ia 1 lingură de lichid cald la fiecare oră, în tot timpul zilei.

Infuzie de cimbru

Cimbrul este un expectorant minunat. Conține, de asemenea, anumite substanțe care destind căile respiratorii.

Puneți 2 linguri de cimbru proaspăt (sau 1 linguriță de cimbru uscat) într-o cană cu apă fierbinte. Lăsați să se infuzeze 5 minute, strecurați, apoi beți.

Infuzie de nalbă mare

Când vin în contact cu apa, frunzele de nalbă produc un mucilagiu care acoperă gâtul și înmoaie mucusul din plămâni, făcându-l mai ușor de expectorat.

Adăugați 2-3 g de frunze uscate, într-o cană cu apă fierbinte, acoperiți și lăsați la infuzat vreme de 10 minute. Strecurați, apoi beți 3 căni pe zi.

Ceai cu condimente

Adăugați o jumătate de linguriță de pulbere de ghimbir, un vârf de cuțit de pulbere de cuișoare aromate și o linguriță de pulbere de scorțișoară într-o cană de apă clocotită.

Amestecați și beți cât mai fierbinte, de mai multe ori pe zi.

Infuzie de anason (Pimpinella anisum)

Are efect expectorant și calmează tusea.

Zdrobiți 1-2 lingurițe de semințe de anason și lăsati-le 10-15 minute la infuzat în 1-2 căni de apă clocotită, după care strecurați. Beți câte 1 cană, dimineața și seara.

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>