Leacuri cu Cenuşă Vegetală – Un Remediu Terapeutic Milenar

Încă din antichitate, cenuşa vegetală a fost folosită ca leac pentru diferite boli, în medicina populară fiind recomandată ca leac împotriva durerilor de cap şi de dinţi, bolilor de stomac, de ochi, de oase şi oprirea sângerărilor.

Cenuşa, rezultată după arderea lemnului, este alcătuită, în cea mai mare parte, din substanţe anorganice necombustibile (săruri minerale).

Cenuşa diferitelor esenţe de lemn este considerată în medicina naturistă un valoros remediu, fiind bogată în calciu, magneziu, zinc, seleniu, sodiu şi potasiu.

Cum se obţine cenuşa medicinală

Poate fi procurată direct din magazinele naturiste sau poate fi preparată acasă, după următoarea metodă:

Pentru tratamentele cu cenuşă, lemnele recomandate sunt cele de mesteacăn, cedru, tei, stejar, plop tremurător.

De la copacii viguroşi se taie crengi nu foarte groase (cu un topor), de mărimea unui braţ. Se introduce în cuptor, la foc mic, iar după ce s-au uscat complet, se ard.

Din cenuşă se elimină tăciunii şi bucăţile care nu au ars, iar înainte de utilizare, preparatul va fi cernut. Se depozitează în recipiente închise ermetic, într-un loc foarte uscat şi se poate păstra pe termen lung.

Cenuşă din cedru pentru artrită

Pentru combaterea durerilor musculare şi tratarea artritei, se va urma tratamentul cu cenuşă din cedru:

♣ Peste o lingură de cenuşă se toarnă o cană de apă clocotită, se lasă la infuzat intreaga noapte. Dimineaţa se strecoară, iar din lichidul obţinut se administrează câte 2 linguri, de 3 ori pe zi, timp de 10 zile.

După o pauză de 7 zile, tratamentul se mai poate urma încă o dată.

Cenuşă de mesteacăn pentru reumatism şi menopauză

♣ Pentru tratarea reumatismului, se va proceda astfel:

În jumătate de litru de apă, într-un vas emailat, se adaugă 300 gr. cenuşă de mesteacăn. Se pune la fiert timp de 15 minute, la foc mediu, după care se îndepărtează de pe foc, se acoperă cu un capac şi se lasă astfel până a doua zi.

În apa de baie a cărei temperatură va fi de 32 de grade, se toarnă uşor lichidul, fără a agita recipientul. Durata băii este de 15 minute, iar la final, corpul se şterge bine, cu un prosop din bumbac. Tratamentul se urmează în fiecare seară, timp de 10 zile.

cenusa vegetala

Cenusa Vegetala, Leac Natural

♣ Împotriva bufeurilor la menopauză, se va urma tratamentul următor:

Într-un vas emailat se adaugă o treime de ceaşcă de sare, două treimi de ceaşcă de cenuşă de mesteacăn. Peste ele se toarnă 7 litri de apă caldă, se amestecă bine şi se încălzeşte pe foc, până când lichidul ajunge la temperature corpului.

Se toarnă într-un lighean, unde se vor scufundă picioarele timp de 15 – 20 de minute, repetând schema de 3 – 4 ori pe săptămână, pe o perioadă de 10 zile.

Cenuşă din butuci de viţă-de-vie pentru lumbago

Într-un vas se amestecă 3 linguri de cenuşă cu 4 căţei de usturoi zdrobiţi şi 4 linguri de untură de porc. Se freacă bine, iar pastăase întinde pe o pânză din bumbac. Pe zona afectată, masată, în prealabil, cu alcool de 60 de grade, se aplică această compresă, peste care se va lega o eşarfă de lână.

Se lasă să acţioneze timp de 2 ore. Tratamentul se va face doar seara, timp de 3 zile, urmând ca după o pauză de 20 de zile, să poată fi repetat.

Cenuşă de plop tremurător pentru boli pulmonare

Pentru tratarea bronşitei, pneumoniei, virozei respiratorii, este recomandată infuzia preparată astfel:

Peste 4 linguri de cenuşă se toarnă 1 litru de apă clocotită, se acoperă cu un capac şi se lasă la infuzat timp de 10 zile (loc întunecos şi răcoros).

Din acest preparat (filtrat), adulţii vor lua câte 8 linguriţe, iar copiii câte 4 linguriţe, de 3 ori pe zi, după mesele principale, vreme de 11 zile consecutive, urmând ca după 22 de zile de pauză, tratamentul să se urmeze încă 11 zile.

În toată această perioadă, din alimentaţie va fi exclusă sarea, condimentele picante, roşiile şi măslinele.

Cenuşă de stejar pentru tratarea hipertensiunii

Într-un litru de apă clocotită, se adaugă 4 linguri de cenuşă de stejar, lăsându-se astfel, o zi şi o noapte, după care se strecoară prin tifon.

Se beau câte 3 linguri, de 3 ori pe zi, cu 30 de minute înainte de masă, timp de 2 săptămâni. După o pauză de 5 zile, tratamentul se repetă.

Contraindicaţii

Cenuşa vegetală este contraindicată în tahicardie şi constipaţie.

loading...
Loading...

2 Comments

  1. 1

    Din cenusa se obtine lesie, cine poate recomanda asa ceva de baut cind lesia obtinuta din reteta vostra de “cenuse infuzata” arde….e folosita la curatat oalele….rufele…voi o recomandati de baut in tratamente??? Voi ati incercat-o????

  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *