Medicină naturistă

Leacuri accesibile şi cu efecte remarcabile contra PANARIŢIU – infecţia degetului

Panariţiu este denumirea pentru infecţia care apare la nivelul degetelor de la mâini sau picioare, produsă prin proliferarea unor germeni patogeni în ţesuturi.

Aceşti germeni, mai adesea stafilococii aurii sau streptococii, pătrund în piele prin intermediul unei plăgi înţepate, a unei zgârieturi mai adânci, prin leziunea provocată de un corp străin (ciob, ghimpe, etc.) sau în urma unei muşcături de animal.

Panariţiu – simptome

Simptomele acestei inflamaţii microbiene constau în ȋnroşirea zonei, tumefiere, durere vie şi pulsatilă. Dacă infecţia a invadat un ţesut mai extins, poate interveni şi febra.

Pentru vindecarea panariţiului superficial, se recomandă următoarele remedii naturiste, care pot aduce ameliorări considerabile şi restabilirea sănătăţii ţesuturilor:

Pastă de tătăneasă (Symphytum officinale)

– O linguriţă de pulbere din rădăcină de tătăneasă se pune într-o ceşcuţă, iar peste ea se toarnă  puţină apă fierbinte şi câteva picături de ulei vegetal, amestecându-se bine. Terciul se întinde în strat gros pe o bucată de tifon şi se înveleşte degetul afectat;

– A doua zi, se introduce mâna sau piciorul în infuzie de gălbenele (1 linguriţă plantă/cană), sau în macerat de tătăneasă (la rece: 2 linguriţe de rădăcină la ¼ l apă, lăsată 12 ore). Se încălzeşte uşor, apoi se strecoară şi se ţine membrul afectat, cu tot cu pansament, până se înmoaie tifonul;

– Se scoate pansamentul vechi şi se aplică altul nou, repetând operaţia cu terciul de tătăneasă. Într-un final, pielea de pe degetul afectat se va lua, însă se va regenera destul de repede. Tratamentul durează aproximativ 1 săptămână.

Cataplasme cu seminţe de in (Linum usitatissimum)

Se ȋnmoaie seminţele în apă clocotită timp de 30 de minute, se lasă să se răcească, după care se zdrobesc şi se pun într-un tifon care se fixează, apoi, la locul infecţiei.

Semintele de in grabesc drenarea puroiului

Cataplasme cu secară (Secale cereale)

Se amestecă făină de secară cu puţină apă caldă, iar pasta rezultată se aplică local.

Aplicaţii cu argilă

Se prepară o pastă din argilă şi apă. Se aplică de 4-6 ori pe zi, menţinându-se timp de o oră pe locul vătămat. În caz de căldură intensă, se schimbă cataplasma. Alternativ, se pun cataplasme calde cu ceapă coaptă în cuptor (grăbeşte drenarea puroiului) sau aplicaţii cu foi de varză crude, strivite.

Decoct de usturoi (Allium sativum)

Are efecte antibacteriene. Se fierb în apă sau lapte mai mulţi căţei de usturoi zdrobiţi. În soluţia rezultată se ţine degetul timp de 30 de minute.

Ceapă fiartă, călduţă

♣ Se fierbe o ceapă. Se introduce degetul bolnav în ceapă călduţă şi se ţine aproximativ un sfert de oră. Se repetă operaţiunea de 3-4 ori pe zi.

♣ De asemenea, se mai poate înveli degetul bolnav cu o foaie de ceapă crudă sau se freacă uşor zona cu o felie de ceapă.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>