Spre deosebire de laptele de origine animală, bogat în colesterol și grăsimi saturate, laptele de soia conține, în cea mai mare parte, grăsimi nesaturate, lipsite de colesterol.
Beneficii pentru sănătate
Cu a sa consistență densă și un gust delicios, asemănător cu cel de vacă, laptele de soia este bogat în calciu și vitamina D, proteine, vitamine din grupa B, și nu în ultimul rând, minerale.
Laptele de soia se poate prepara și acasă
Laptele de soia preparat în casă se poate obține prin introducerea alimentului (soia) la înmuiat, în apă rece, minimum 8 ore.
Se dă prin blender sau prin mașina de tocat, după care compoziția se toarnă într-un vas, în care se va adăuga apă călduță. Se amestecă ușor timp de 3 minute, după care compoziția se strecoară printr-o sită deasă sau tifon.
Lichidul rezultat se pune într-un vas curat și se dă la fiert timp de 10 minute. Se ia de pe foc, iar odată răcit, se poate îndulci cu miere și aromatiza după preferințe.
Îmbunătățește profilul lipidic din sânge
Laptele de soia conține, în cea mai mare parte, grăsimi nesaturate și fără colesterol. Despre acizii grași polinesaturati și mononesaturati din soia experții spun că împiedică transportarea colesterolului în fluxul sangvin.
Fitosterolii din laptele de soia scad colesterolul, fapt pentru care această acțiune transformă laptele de soia în băutura preferată a celor cu colesterol ridicat, precum și a persoanelor cu un istoric familial de boli cardiovasculare.
Lapte de Soia
Protejează vasele de sânge
Atât acizii grași Omega 3 și Omega 6 din laptele de soia, precum și fitoantioxidantii din soia, ridică un zid de protecție al vaselor de sânge împotriva hemoragiilor și distrugerii țesuturilor.
Atașați de vasele de sânge, acești compuși împiedică eficient formarea depozitelor de colesterol, inhibând, totodată, atacul radicalilor liberi.
Previne osteoporoza
Odată cu înaintarea în vârstă și dereglările hormonale, apare osteoporoza sau fragilizarea oaselor. Consumul regulat al laptelui de soia împiedică instalarea osteoporozei, datorită fitoestrogenilor, responsabili cu creșterea absorbției calciului din organism și prevenirea pierderii masei osoase.
Experții recomandă ca în acest caz, laptele de soia să fie consumat alături de vitamina D și calciu.
Previne cancerul de prostată
În cazul bărbaților, laptele de soia reduce secreția de testosteron, un hormon care, produs în doze anormale, poate declanșa cancerul de prostată.
O dietă bogată în soia scade riscul hipertrofierii prostatei sau cancerului de prostată, datorită conținutului ridicat de fitoestrogeni din compoziție.
Accelerează pierderea în greutate
Laptele de soia conține acizi grași mononesaturati care inhibă absorbția grăsimii din intestine, fapt ce grăbește pierderea în greutate.
Sărac în zahăr și bogat în fibre, acesta ține sub control senzația de sațietate pe o bună perioadă de timp.
Previne sindromul postmenopauzal
În laptele de soia se regăsesc fitoestrogeni cunoscuți ca înlocuitori eficienți ai hormonilor estrogeni, secretați într-o cantitate mai redusă, odată cu instalarea menopauzei.
Consumul regulat al laptelui de soia nu doar că împiedică și încetinește acest proces, ci previne și riscul de obezitate, diabet, boli cardiovasculare, schimbările de dispoziție și insomnia.
si iti mareste prostata…..NU, merçi