Alimentație

L – HISTIDINA: ce este, în ce alimente se găsește și de ce este importantă

L-histidina este un aminoacid semi-esențial: esențial pentru copii – organismul acestora nu îl poate sintetiza – și neesențial pentru adulți.

L-histidina este implicată în formarea proteinelor și influențează o multitudine de reacții metabolice din organism.

Are multe funcții vitale în organismul uman și este implicată în sinteza hemoglobinei, repararea țesuturilor și în întărirea sistemului imunitar.

Histidina este necesară pentru:

  • reglarea pH-ului sângelui;
  • regenerarea țesuturilor;
  • producerea de globule albe și roșii;
  • protecția învelișului de mielină;
  • a putea folosi minerale ca fier, cupru, zinc și magneziu;
  • formarea enzimelor și compușilor ce conțin metale.

Copiilor în mod deosebit ar trebui să li se asigure o cantitate suficientă din această substanță vitală, deoarece o carență poate conduce la probleme de dezvoltare.

Deși histidina este un amino acid semi-esențial, este foarte ușor ca depozitele organismului să rămână ’’goale’’. Din acest motiv este recomandat ca persoanele care suferă de boli cronice, care se recuperează după operații sau care suferă de artrită să suplimenteze dozele din acest compus.

Alimente care conțin o cantitate mare de l-histidină

  • boabele de soia (aprox. 1097 mg la 100 g)
  • file de piept de pui (791 mg la 100 g) și vită (678 mg la 100 g)
  • germenii de grâu (643 mg la 100 g)
  • somonul crud (549 mg la 100 g).

Boabele de soia, sursa foarte buna de l-histidina

Histidina se găsește și în orez, ovăz și secară, susan, alune, nuci, fasole, ouă, brânză și lapte.

Funcțiile l-histidinei

Implicată în reacțiile metabolice: asigură în mod indirect stocul de oxigen necesar funcționării organelor și țesuturilor; asigură un necesar de energie suficient către celule și poate detoxifia organismul de metalele grele prin abilitatea acesteia de a se combina cu ele.

Reglează pH-ul sângelui: oferă sprijin în tratarea rănilor și reglarea mecanismelor de dezvoltare și vindecare naturale; o carență de l-histidină poate să conducă la inflamarea pielii și a membranelor mucoase și la o recuperare mai lentă după operații și proceduri chirurgicale.

Protejează celulele și susține sistemul imunitar: este implicată în sinteza celulelor de sânge roșii și albe, influențând, astfel, activitatea sistemului imunitar, întrucât leucocitele joacă un rol important în combaterea patogenilor.

Oferă protecție împotriva radicalilor liberi: poate proteja organismul împotriva daunelor produse de radicalii liberi, legându-se de moleculele afectate și astfel eliminându-le.

Îmbunătățește viața sexuală: histidina este convertită în histamină, o substanță necesară pentru stimularea sexuală; consumată alături de vitamina B3 (niacină) și vitamina B6 (piridoxină), histidina poate spori plăcerea sexuală prin creșterea nivelului de histamină din organism.

Poate scădea tensiunea: l-histidina relaxează vasele de sânge, înlăturând hipertensiunea și prevenind afecțiunile cardiovasculare, precum arteroscleroza  atacurile de cord.

 

 

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>