Please Enable JavaScript in your Browser to visit this site

ÎNLOCUITORI naturali ai ZAHĂRULUI – menţin sănătatea şi greutatea ideală

Zahărul este principalul ‘’vinovat’’ de ţesutul adipos în exces, ca de altfel, de apariţia multor boli metabolice şi digestive.

Consumat în cantităţi mici şi ocazional, zahărul nu este un pericol. Cu toate acestea, folosit în exces, în combinaţii cu grăsimi şi nu numai, poate avea efecte devastatoare.

Din fericire, există înlocuitori naturali ai zahărului, îndulcitori naturali care previn îmbolnăvirea, menţin greutatea corporală şi starea de sănătate.

Pe lângă Xylytol, Stevia, siropul de arţar, pudra de Lucuma şi siropul de agave (despre care am vorbit anterior), putem apela la următorii îndulcitori naturali, foarte siguri şi fără efecte secundare, pe care îi găsim în magazinele naturiste şi farmacii.

Alegeţi doar produse de calitate, bio sau organice.

Eritritol

Este extras din fructe şi legume, se găseşte sub formă de pulbere şi are aproape zero calorii. Previne formarea cariilor, este ideal pentru cei care se luptă cu kilogramele în plus şi pentru persoanele care doresc să îşi păstreze sănătatea.

Se poate utiliza la prepararea dulciurilor şi a altor alimente, sau adăugat la băuturi reci sau calde.

Sirop de yacon

Extras din rădăcina plantei yacon, originară din Munţii Anzi, acest îndulcitor, prezent sub formă de îndulcitor sau pulbere, are foarte puţine calorii. Se prezintă cu un conţinut mare de inulină, ceea ce îl face ideal pentru diabetici şi pentru cei care vor să slăbească.

Stimulează digestia, menţine flora intestinală normală, protejează împotriva apariţiei aterosclerozei, hipertensiunii şi osteoporozei, reduce colesterolul şi trigliceridele. Este ideal pentru băuturi şi preparate culinare.

Sucanat

Obţinut prin deshidratarea integrală a sucului de trestie de zahăr, sucanatul are jumătate din caloriile zahărului.

zahar inlocuitori
Zaharul favorizeaza bolile metabolice si digestive

Prin eliminarea apei, extrasă prin procedee mecanice, acest îndulcitor integral şi nerafinat îşi păstrează melasa, vitaminele şi mineralele.

Îl găsim sub formă de mici cristale maro cu aspect granulat, are gust plăcut (de caramel) şi poate fi folosit la orice preparat.

Zahăr din nucă de cocos

Utilizat ca îndulcitor de-a lungul secolelor în Asia de Sud-Est, acest îndulcitor natural se numără printre cele mai utilizate înlocuitoare ale zahărului alb, rafinat.

Pentru că este obţinut (din florile arborelui de cocos) prin evaporare la temperaturi scăzute, zahărul din nuca de cocos îşi păstrează vitaminele, mineralele şi aminoacizii. Cu un indice glicemic scăzut (35) şi un gust delicios de caramel, poate fi utilizat în compoziţia dulciurilor, băuturilor şi altor alimente.

Miere

Mierea este un îndulcitor natural ideal, sănătos şi cu mai puţine calorii decât zahărul. Este obţinută prin prelucrarea de către albine a nectarului florilor, este stocată în fagurii din stup şi extrasă atunci când aceştia sunt căpăciți pe cel puţin o treime din suprafaţa lor.

Graţie compoziţiei sale complexe (vitamine, minerale, aminoacizi, enzime), mierea are un rol esenţial în stimularea imunităţii şi reglarea proceselor metabolice. Prin consumul a până la 50 de grame pe zi de miere, ne putem menţine sănătatea şi greutatea ideală.

Atenţie, însă! Acest îndulcitor natural sanatos dezvoltă o substanţă toxică dacă este încălzit la o temperatură de peste 40 de grade Celsius, motiv pentru care este recomandat doar pentru lichide şi alimente până la această temperatură. De asemenea, aceeaşi substanţă toxică apare şi când mierea nu este păstrată corespunzător. De aceea, ea trebuie ţinută la rece (nu în recipient de metal), ferită de lumina soarelui şi umiditate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *