Îngrijiţi dinţii, tenul şi părul prin trucuri simple, cu CĂPŞUNI

Bogăţia de vitamine, minerale, nutrienţi şi antioxidanţi recomandă căpşunile în tratamentele cosmetice simple, aplicate acasă.

Pentru că aproximativ 1% din populaţie este alergică la tratamentele interne cât şi la cele externe cu căpşuni, este recomandat ca înainte de începerea tratamentului să se ingereze şi să se aplice pe piele cantităţi foarte mici din acest fruct.

În cazul în care apar simptome precum urticarie, dificultăţi în respiraţie şi tulburări digestive, se renunţă la cură/aplicaţie.

Elimină tartrul dentar

Prin consumul lent al căpşunilor, acizii organici din compoziţia fructelor intră în contact cu tartrul dentar, favorizând eliminarea sa, fără a ataca însă smalţul dinţilor – dentina.

♣ Dimineaţa şi seara, înainte de spălarea pe dinţi, se consumă câte 100 de grame de căpşuni, cât mai mult timp. La 30 de minute după tratament, dinții se spală pentru eliminarea completă a tartrului atacat de substanţele organice din căpşuni şi pentru a evita afectarea ulterioară a dinţilor de către zaharurile din aceste fructe.

Vindecă gingivita

Căpşunile conţin taninuri care au un efect vindecător asupra gingiilor. Ajută la eliminarea inflamațiilor, iar datorită acţiunii cicatrizante, acestea reduc sângerările, vindecând infecţiile fungice la acest nivel.

♣ Se mestecă îndelung câte 100 gr. de căpşuni, dimineaţa şi seara, pe o perioadă cât mai lungă de timp.

Tratează tenul gras, seboreic

Tratamentul cu căpşuni are efecte tonifiante şi degresante asupra tenului, ceea ce ajută la închiderea porilor şi prevenirea inflamațiilor. Înainte de aplicarea tratamentului se testează alergia la căpşuni, prin aplicarea unui fruct zdrobit pe o porţiune foarte mică de piele – se aşteaptă minimum 20 de minute, pentru a vedea dacă nu apar inflamaţii sau mâncărimi.

♣ Un pahar de 200 ml. se umple cu căpşuni, care se zdrobesc până când se transformă într-o pastă. Se adaugă o lingură de miere lichidă şi se omogenizează bine. Pasta obţinută se aplică uniform pe pielea obrajilor, se lasă să acţioneze timp de 15 – 20 de minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Combat acneea

Vitamina C, acidul salicilic şi flavonoizii din compoziţia căpşunilor luptă împotriva acneei, reducând excesul de sebum.

♣ Se amestecă 7 – 8 căpşuni pasate cu 2 linguriţe de lapte, iar pasta obţinută se aplică pe faţă şi se lasă să acţioneze timp de 10 – 15 minute, apoi se clăteşte cu apă. Procedeul se repetă de 2 ori pe săptămână.

capsuni

Pasta din capsuni si miere – remediu pentru ten gras

Catifelează şi curață faţa (exfoliant)

Căpşunile conţin alfa – hidroxi acizi care ajută la o exfoliere perfectă a pielii, catifelând-o şi curăţind-o în profunzime.

♣ Se taie o căpşună în două, cu care se masează faţa prin mişcări blânde, circulare, timp de 10 minute. Se lasă să acţioneze timp de câteva minute, după care se îndepărtează cu apă călduţă.

Diminuează umflăturile de sub ochi

Fiind astringente, căpşunile sunt eficiente pentru reducerea pungilor inestetice de sub ochi.

♣ Se iau câteva căpşuni reci, care au fost ţinute câteva minute în frigider (nu foarte mult) şi se taie în felii subţiri, care se aplică pe zona de sub ochi. Se lasă să actionezetimp de 15 minute, după care faţa se spală cu apă rece şi se aplică o cremă hidratantă, prin mişcări delicate.

Hidratează şi oferă strălucire părului

Căpşunile conţin cupru, magneziu şi acizi Omega 3, ingrediente de care părul are nevoie pentr a fi sănătos şi a avea strălucire. Reduc execsul de sebum (sunt astringente), au efect anti-fungic asupra scalpului datorită mineralelor (cupru, magneziu), hidratează şi oferă strălucire părului.

♣ Se amestecă cu mixerul sau în blender o cană de căpşuni cu 1 gălbenuş crud de ou şi 2 linguriţe de ulei de măsline. Crema se aplică pe păr şi se lasă să îşi facă efectul vreme de 20 de minute, după care părul se spală cu şampon.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *