IAURT cu MIERE şi NUCI – o gustare bogată ȋn vitamine, minerale şi proteine

Iaurtul cu miere şi nuci este o gustare sănătoasă şi răcoritoare, care ne poate da energie pentru o zi întreagă.

Iaurtul cu miere şi nuci este unul dintre cele mai savuroase deserturi din bucătăria tradiţională grecească.

Este ideal în zilele toride şi poate fi servit ca şi desert. Poate fi inclus în diete şi poate reprezenta o masă în sine.

Iaurt cu miere şi nuci

Ingrediente

  • 500 g iaurt (nu foarte lichid)
  • 4 linguri miere de albine
  • 150 g nuci – simple sau amestec (caju, migdale, alune de pădure)
  • opţional – esenţă de vanilie

Mod de preparare

Într-un bol sau pahar potrivit de înalt, turnaţi puţină miere de albine. Adăugaţi iaurtul, nucile sau amestecul de nuci crude şi garnisiţi cu restul de miere de albine. Se serveşte imediat după preparare.

Varianta cu nuci preparate termic

Se pune, într-o tigaie uscată, amestecul de nuci sau nucile simple şi se rumesc uşor, apoi se lasă să se răcească. Nucile se taie cu un cuţit, în bucăţi mai mari.

Se adaugă iaurtul într-un bol mai încăpător şi se amestecă cu esenţă de vanilie (după gust). Iaurtul astfel preparat se pune în boluri mai mici/pahare. Se presară deasupra nucile mărunţite şi se toarnă miere. Se serveşte imediat după preparare.

Iaurt cu miere si nuci – gustos, hranitor si sanatos

Beneficiile iaurtului cu miere şi nuci

Combinaţia de iaurt, miere şi nuci asigură necesarul de vitamine, minerale, proteine, grăsimi şi carbohidraţi, acţionând benefic asupra organismului.

  • Este un preparat util împotriva oboselii şi a stresului
  • Îmbunătăţeşte funcţia gastro-intestinală şi protejează stomacul
  • Întăreşte oasele şi stimulează sinteza anticorpilor protectori în sânge, pentru a lupta împotriva viruşilor
  • Ajută în lupta împotriva infecţiilor corpului şi stimularea imunităţii
  • Este benefic în deficienţe imunitare şi anemii
  • Ajută la dezvoltarea memoriei
  • Ameliorează tulburările sistemului nervos.

Iaurtul aduce în organism săruri de calciu şi vitamina B în cantităţi ridicate. Conţine mulţi fermenţi, este uşor asimilabil şi constituie un adjuvant digestiv, ajutând la digestia celorlalte alimente ingerate o dată cu el. Graţie acidului lactic, iaurtul asigură existenţa unei flore intestinale binefăcătoare.

Dintre vitaminele pe care mierea de albine le conţine, cele mai importante sunt cele din complexul B şi, în cantităţi ceva mai mici, vitaminele C, A, D şi K. Mineralele prezente în miere sunt într-o formă uşor asimilabilă de către organism.

Nucile conţin cantităţi mari de proteine cu valoare biologică superioară şi lipide utile, unele dintre ele absolut necesare (acizii graşi esenţiali), precum şi un conţinut important de minerale (calciu, magneziu, fosfor, potasiu, zinc, fier).

loading...
Loading...

One comment

  1. 1

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *