Rețete naturiste

HUMUS cu NĂUT și MORCOVI la cuptor (bogat în fibre și proteine)

Datorită conținutului de fibre și proteine, humusul este recomandat în dieta oricărei persoane, inclusiv vegetarienilor sau celor care țin post.

Rețeta de humus cu năut și morcovi este foarte hrănitoare și plină de beneficii pentru organism.

Humus din năut și morcovi copți

Ingrediente

  • 200 g (2-3 bucăți) morcovi
  • 1 linguriță ulei semințe de susan sau de măsline
  • 1 praf de sare de mare
  • 1 cățel mic de usturoi
  • 3 linguri mărar proaspăt tocat
  • 300 g boabe năut
  • 60 ml. pastă tahini (pastă de susan)
  • 2 linguri suc de lămâie, sau după gust
  • 4 linguri apă (sau apa rămasă de la fierberea năutului)
  • pentru decor: chimion/coriandru măcinat, și/sau mărar tocat (opțional)

Pastă de susan (tahini):

4-5 linguri de semințe susan crud sau copt (sau jumate crud și jumate copt), după preferință, râșnite, se amestecă cu 1 lingură apă sau 1 lingură ulei de susan/ulei de măsline/suc de lămâie.

Cum se procedează

— Boabele de năut se țin la înmuiat peste noapte în apă rece înainte de preparare (de cel puțin 3 ori apă față de cantitatea de năut) până când se hidratează și se umflă. Se clătesc cu apă rece și apoi se pun la fiert în aceeași cantitate de apă ca și la înmuiere.

— Se preȋncălzeşte cuptorul la 200 grade.

— Într-o tavă tapetată cu hârtie de copt se pun morcovii cruzi, curățați și tăiați în bucăți de 1-2 cm. Peste ei se toarnă ulei de măsline și se presară sare. Tava se lasă în cuptor timp de 32-37 de minute, până când furculița intră ușor în morcovi.

— Cu 5-10 minute înainte ca morcovii să fie scoși din cuptor, se pisează usturoiul și se amestecă cu mărarul proaspăt tocat (se pot adăuga și în blender).

— În vasul unui blender se adaugă boabele de năut scurse de apă, tahini, sucul de lămâie, apa (sau apa rezultată de la fierberea năutului), usturoiul cu mărar, ulei și sare. Se pulsează până când ingredientele se transformă în pastă.

— Când morcovii sunt gata, se adaugă în blender, peste ingredientele preparate anterior și se amestecă din nou. La nevoie, se mai adaugă mărar, ulei, sare, apă sau suc de lămâie.

— Înainte de sevire se presară pe humus chimion/coriandru măcinat, și/sau mărar tocat, ulei de susan sau de măsline.

Se poate mânca simplu, pe felii să pâine neagră sau cu lipii, cu legume crude, etc. Se poate păstra într-o caserolă închisă ermetic, în frigider, pentru 5-7 zile.

loading...
Loading...

Lasă un răspuns

Email-ul nu va fi publicat. Câmpuri obligatorii *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>