Rețete naturiste

Gustare sănătoasă şi delicioasă de sezon: PORUMB COPT, în stil MEXICAN

Porumbul copt este o gustare sănătoasă şi delicioasă de sezon.

Porumbul copt este foarte apreciat în această perioadă, însă puţini se gândesc să adauge şi alte ingrediente în afară de sare, pentru a-i da o savoare aparte.

O variantă îmbunătăţită a porumbului copt clasic, cu sare, este porumbul copt, picant, în stil mexican.

Porumb copt, picant, în stil mexican

Ingrediente

  • 4 porumbi mari
  • 1 linguriţă boia dulce
  • 50 g unt
  • ½ linguriţă chilli
  • 1 praf sare
  • 1 lime (lămâie verde)

Mod de preparare

Principiile active din porumb isi sporesc efectul benefic in urma prelucrarii termice

– Porumbii se curăță de foi, se rup în două şi se spală, după care se pun într-o oală cu apă clocotită. Se lasă să fiarbă timp de 20 de minute.

– Ideal ar fi să folosim porumbi fragezi, încă ‘’în lapte’’. Cea mai bună metodă pentru a verifica dacă ştiuleţii sunt buni pentru copt este încercarea cu vârful degetului: se apasă pe grăunte cu degetul, iar dacă iese un lichid albicios şi lăptos, înseamnă că porumbul este numai bun pentru copt.

– Când sunt aproape gata, se încinge bine tigaia grill. Se scurg porumbii, se tamponează cu un prosop de hârtie pentru a înlătura excesul de apă şi se aşează în tigaie.

– Se întorc periodic şi se îndepărtează de pe foc când încep să ‘’ardă’’ uşor. Se ung imediat cu unt, se stropesc cu boiaua dulce şi chilli, şi se potrivesc de sare. Zeama de limetă se stropeşte peste porumbi, după gust.

Protejează inima

Porumbul fiert păstrează peste 63% din vitaminele şi aminoacizii pe care îi conţine. Mai mult, principiile sale active cele mai importante îşi sporesc efectul benefic în urmă prelucrării termice.

Studiile au arătat că unii folați şi acidul folic din porumb scad acţiunea nocivă a homocisteinei care degradează pereţii vaselor de sânge.

De asemenea, în porumbul tratat termic apar izomeri ai acidului folic, care au şi alte efecte benefice asupra vaselor de sânge.

Aceşti compuşi pot creşte elasticitatea vaselor de sânge, ajutând la o mai bună oxigenare şi hrănire a întregului organism, precum şi scăderea riscului de apariţie a aritmiilor şi a stopului cardiac.

Detoxifiant natural

O cură de 25 de zile cu copt (sau fiert) poate determina o creştere cu până la 7-8% a lungimii totale a reţelei de vase capilare, mai arată studiile.

Efectele: eliminarea toxinelor din organism, reducerea vitezei de îmbătrânire şi de îmbolnăvire a tuturor organelor.

loading...
Loading...