Goji, Fructul Longevității – Efecte Antitumorale și Antidiabetice Remarcabile

Goji, originar din China, este considerat unul dintre cele mai sănătoase fructe din lume, folosite în medicina tradițională pentru prevenirea diabetului, a hipertensiunii arteriale, îmbunătățirea vederii, ameliorarea simptomelor de oboseală și întărirea sistemului imunitar.

Cunoscut și sub denumirea de ‘’fructul longevității’’, goji a fost utilizat în medicina tradițională chineză de mii de ani, datorită acțiunii sale antioxidante, cu rol important în prevenirea îmbătrânirii și a unor boli degenerative sau ameliorarea diferitelor afecțiuni.

‘’Explozie’’ de vitamine, minerale și nutrienți

Valoarea nutrițională deosebit de bogată transformă fructul goji într-un medic al naturii, generos în vitamine, minerale și nutrienți.

În compoziția bogată a fructului se regăsesc aminoacizi, minerale (seleniu, calciu, zinc, iod, crom, fier, magneziu, germaniu) și vitamine antioxidante (provitamina A – betacarotenul, C, E, grupul B).

Beneficiile fructului goji asupra sănătății se datorează și cantității remarcabile de beta – criptoxantină, cu rol de scădere a nivelului de glucoză din sânge, a colesterolului ‘’rău’’ și de creștere a nivelului de colesterol bun. De asemenea, beta – criptoxantina joacă un rol important în menținerea integrității osoase, având acțiune antiinflamatoare.

goji

Goji, Fructe Proaspete

Pe de altă parte, zeaxantina, principalul antioxidant din fructele goji, protejează sănătatea ochilor, alături de luteină. Pe lângă prevenirea degenerării maculare și cataractei, antioxidantul se prezintă cu acțiune benefică și în caz de fibroză hepatică.

Un alt beneficiu extraordinar constă în monozaharidele și polizaharidele din compoziție, care impresionează prin remarcabilele efecte antitumorale, antidiabetice și de stimulare a imunității și a activității motorii, îmbunătățind, astfel, capacitatea de memorare și învățare.

Încetinește procesul de îmbătrânire

Cantitatea crescută de antioxidanți din fructele goji ajută la împiedicarea procesului de îmbătrânire, atât fizică, cât și psihică.

În plus, are acțiune protectoare împotriva producerii fenomenelor degenerative care pot încuraja instalarea bolii Alzheimer.

Alte beneficii ale fructelor coji constau în stimularea secreției de hormoni tiroidieni, menținerea în limite normale a valorilor colesterolului  și a glicemiei.

Reglarea tranzitului intestinal, combaterea efectelor adverse ale chimioterapiei și radioterapiei, îmbunătățirea circulației sangvine și inhibarea dezvoltării tumorilor fac și ele parte din pachetul de beneficii al consumului de fructe.

Goji și frumusețea

Bogat în vitamina A, goji protejează pielea. Substanțele active din fruct asigură elasticitatea pielii, prevenind apariția ridurilor și a petelor pigmentare, precum și unele forme de cancer de piele.

goji

Goji, Fructe Uscate

Pe lângă protecția împotriva radiațiilor solare puternice, s-a dovedit eficient în combaterea celulitei. Cantitatea crescută de antioxidanți împiedică îmbătrânirea prematură a pielii, fructul hrănind în profunzime tenul, stimulând procesele de apărare ale pielii împotriva radicalilor liberi și curățând în profunzime porii.

Petele de pe piele și acneea sunt prevenite sau tratate cu ajutorul betacarotenului, care, de asemenea, accelerează procesul de vindecare al dermatitelor.

Aliați de nădejde în curele de slăbire

Sursă bogată de fibre (3 gr. la 28 gr fruct), fructele goji sunt recomandate în procesele de detoxifiere. Sărace în calorii, ele sunt deja cunoscute ca aliați de nădejde în curele de slăbire.

Pot fi consumate sub formă de fructe uscate sau proaspete, ceai, sau adăugate în salate, prăjituri, înghețată. Din fructele goji se poate face suc, vin sau lichior.

Pentru a beneficia de proprietățile remarcabile asupra sănătății, este recomandat consumul zilnic a aproximativ 10 – 30 gr. (o lingură) de fructe uscate, dimineața sau după amiaza, înainte de masă.

Contraindicații

Goji este contraindicat spre consum atunci când se urmează un tratament pentru subțierea sângelui, întrucât există posibilitatea ca efectul medicamentelor să fie anulat.

Cei cu alergii la polen sunt sfătuiți să evite goji, pentru că fructele pot cauza fotosensibilitate și eczeme la suprafața pielii, după expunerea la soare.

Este recomandat consumul în cantități mici de câte persoanele cu afecțiuni renale, deoarece fructele conțin cantități mari de oxalați, care pot împiedica absorbția calciului în oase, favorizând formarea pietrelor la rinichi.

2 Comments

  1. 1
  2. 2

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *